Gemeente Eersel


Leefbaarheidsonderzoek

De GGD Brabant-Zuidoost voert samen met de gemeente Eersel een onderzoek uit naar leefbaarheid. Voor dit onderzoek zijn vragenlijsten gestuurd naar een steekproef van de bevolking van Eersel. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van het onderzoek representatief zijn en daarmee goed interpreteerbaar voor het beleid van de gemeente Eersel, is het van belang dat de respons op de vragenlijst zo groot mogelijk is.

Uit onderzoek is gebleken dat de respons fors toeneemt als mensen na een aantal weken een herinneringsbrief krijgen. Ook is bekend dat veel mensen op het moment dat ze een herinnering krijgen de vragenlijst niet meer kunnen vinden of weggegooid hebben.

Â

Om het de potentiële respondenten zo makkelijk mogelijk te maken en daarmee de kans te vergroten dat deze mensen de vragenlijst alsnog invullen (en niet meer op zoek hoeven naar de lijst of de lijst opnieuw moeten aanvragen bij de gemeente), wordt de vragenlijst bij de herinnering opnieuw meegestuurd.Bij vragenlijstonderzoek waarbij één herinnering wordt gestuurd biedt deze onderzoeksmethode de hoogste respons.

Â

Omdat het onderzoek anoniem is, ontvangen alle mensen uit de steekproef een herinnering. Het onderzoek naar leefbaarheid wordt voor de derde keer uitgevoerd. Voor de vergelijkbaarheid van de resultaten is het eveneens van belang dat in de 2009 ronde van het onderzoek dezelfde (beproefde) onderzoeksmethode wordt gebruikt als in de twee eerdere rondes.

(Bron: GGD Brabant Zuidoost)