FNV Bouw

Principeakkoord woondiensten goedgekeurd

De Landelijke Sectorraad, het parlement van FNV Woondiensten, heeft het principeakoord unaniem goedgekeurd. Alle leden zijn tevreden over het onderhandelingsresultaat. "Er is een lange mediastilte geweest rond de onderhandelingen. Dat was helaas nodig om in informele overleggen stappen te maken. Het is gelukt en wij zijn trots op het resultaat!" Aldus Charles Verhoef, eerste onderhandelaar namens FNV Woondiensten. De speerpunten van FNV Woondiensten, het karakter van de cao, een goede loonsverhoging en een individueel loopbaanbudget voor werknemers zijn binnengehaald.

De onderhandelingen stagneerden op 25 juni, toen brancheorganisatie Aedes na zes rondes het eindbod van de bonden verwierp. Verhoef: "Vooral de actievergadering van 28 september heeft de houding van Aedes veranderd. Zij zagen dat het werknemers menens was en dat zij bereid waren in actie te komen voor een cao. Die dag is van doorslaggevend belang geweest voor het onderhandelingsresultaat. Er waren 500 leden en zij verdienen alle lof voor hun aanwezigheid."

FNV Woondiensten is blij met het onderhandelingsresultaat. Het principe-akkoord is te lezen op fnvwoondiensten.nl.

Karakter cao
Het karakter van de cao is veranderd. Voortaan is het toegestaan werknemers betere arbeidsvoorwaarden aan te bieden dan de minimumvoorwaarden die in de cao zijn bepaald. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor meer maatwerk op corporatieniveau, waaronder de mogelijkheid voor werknemers om 4 dagen van 9 uur te werken.

Loon
De salarissen stijgen structureel 1,5% per 1 oktober 2009, plus een eenmalige uitkering van 1,25% per 1 november 2009. In 2010 ontvangen werknemers nogmaals 1% structurele loonsverhoging. De verhoging van de pensioenpremie met 2% is in 2009 geheel voor de rekening van werkgevers.

Loopbaanontwikkeling
De bonden zijn met name zeer tevreden over de gecreeerde faciliteiten voor loopbaanontwikkeling. Werknemers krijgen beschikking over een individueel loopbaanbudget van 4.500 euro. Bovendien komt er een collectieve voorziening ter waarde van 1.750.000 euro voor de loopbaanontwikkeling van werknemers. Door middel van coachingsgesprekken kunnen werknemers met dit budget continu blijven werken aan hun eigen inzetbaarheid. Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen jaarlijks 28 uur extra roostervrije uren kopen uit hun individueel loopbaanbudget.

Vergoedingen
De vergoedingen en toeslagen, met uitzondering van de reiskostenvergoeding, worden met ingang van 1 januari 2010 verhoogd met 2,5%. Verder ontvangen werknemers die hun privé-auto verplicht zakelijk gebruiken een kilometervergoeding van 0,37 euro bruto met een bodembedrag van 25 euro bruto per dag dat de privé-auto ter beschikking is gesteld.

Op 18 of 19 november beslissen werkgevers over het principeakkoord.