Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Legende in de dop

Nog meer mogelijkheden met de Olympus PEN

Zoeterwoude, 5 november 2009 - Welkom in de wereld van de PEN, waar vorm en functie worden gecombineerd om de kracht en prestaties te kunnen leveren van een spiegelreflex én het gebruiksgemak en de spontaniteit van een compactcamera. Met deze nieuwe in retrostijl uitgevoerde digitale Olympus PEN-camera bouwt Olympus voort op het succes van het vorige model, dat door de EISA is uitgeroepen tot "Best Camera of the Year 2009/2010". Om de fotografische mogelijkheden te vergroten, is de E-P2 voorzien van een accessoirepoort waarop tal van accessoires kunnen worden aangesloten, zoals een elektronische zoeker. Daarnaast stimuleert dit model de creativiteit met twee nieuwe creatieve filters en is het gebruiksgemak nog verder vergroot dankzij een aantal innovatieve opties. Deze nieuwe Olympus PEN, met een klassieke zwarte vormgeving, is geschikt voor het maken van zowel foto- als HD-filmopnamen, en zorgt ervoor dat iedereen eenvoudig kan profiteren van een geweldige SLR-kwaliteit. Deze legende in de dop zal verkrijgbaar zijn vanaf januari 2010.

Logisch vervolg
De nieuwe PEN (EP-2) heeft illustere voorgangers en is het logische vervolg op de bekroonde eerste Micro Four Thirds-camera van Olympus, die op zijn beurt was gebaseerd op Maitani's revolutionaire ontwerp van de originele PEN-serie. Dit tweede digitale model biedt een nog groter gebruiksgemak en betere functionaliteit dankzij een aantal nieuwe functies, zoals:


. Accessoirepoort voor de aansluiting van o.a. een zoeker of externe microfoon
. Twee nieuwe creatieve filters (diorama en cross-process)
. i-Enhance-functie voor een betere kleurweergave
. AF-tracking

. Afstandsbediening voor diavoorstellingen (via HDMI)
. HD-filmfunctie in de M-modus

Vrijheid bij kaderbepaling
Behalve van een flitsschoen is de camera nu ook voorzien van een accessoirepoort. De eerste compatibele accessoire die op deze poort kan worden aangesloten, een elektronische zoeker, wordt standaard meegeleverd met de E-P2. Deze zoeker zorgt onder alle omstandigheden voor heldere resultaten met een hoge resolutie en biedt een beeldweergave van 100%. Doordat hij 90° kan worden gekanteld, wordt het bepalen van een compositie een stuk eenvoudiger en kunt u vanuit veel meer perspectieven fotograferen. Uiteraard ziet u in de zoeker ook informatie over de opnamen en eventueel aangebrachte wijzigingen. Binnenkort zullen nog meer producten worden geïntroduceerd die op de accessoirepoort kunnen worden aangesloten, zoals een microfoonadapter voor verschillende soorten microfoons.

Ongekende creatieve mogelijkheden
Deze nieuwe camera wordt gekenmerkt door geweldige mogelijkheden voor een vrijwel onbeperkte creatieve expressie. Zo is het aantal creatieve filters uitgebreid van zes naar acht. Diorama geeft de illusie van een modelwereld en met cross-process worden de kleuren omgedraaid. Tegelijkertijd staat de nieuwe i-Enhance-functie garant voor een persoonlijke touch. Deze functie zorgt ervoor dat de kleuren veel sterker worden weergegeven dan ze werkelijk zijn, zodat mooie herinneringen nog meer tot leven komen. Om alle composities ook volledig tot hun recht te laten komen biedt Olympus meerdere beeldverhoudingen en wordt er ondersteuning geboden voor meervoudige belichtingsopnamen. Functies die we al kennen van het vorige model zijn o.a. de waterpas, de i-Auto-functie en de e-Portrait-optie.

Een handige functie is ook AF-tracking waarmee u bewegende voorwerpen, zoals spelende kinderen of sporters, veel gemakkelijker kunt vastleggen. En wanneer u de gemaakte opnamen rustig wilt bekijken, sluit u de camera via de HDMI-aansluiting aan op uw tv, en geniet u van prachtige diavoorstellingen en haarscherpe HD-filmopnamen.

In de traditie van stijl en kwaliteit
De nieuwe PEN-camera heeft dezelfde geweldige uitstraling en compacte afmetingen als zijn veelgeprezen voorganger, en maakt uiteraard gebruik van dezelfde fantastische technologieën. Fotografen profiteren direct van de voordelen van de Micro Four Thirds-standaard die garant staat voor een geweldige SLR-kwaliteit. De veelzijdige mogelijkheden worden nog verder vergroot met het brede aanbod uitwisselbare objectieven, variërend van het uiterst compacte M.ZUIKO DIGITAL pancake-objectief tot de complete reeks Four Thirds-objectieven (die met een adapter kunnen worden gebruikt). In de eerste helft van 2010 zullen nog twee Micro Four Thirds-objectieven worden geïntroduceerd: het M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18 mm F4,0-5,6 (18-36 mm*) supergroothoekzoomobjectief en het uiterst krachtige M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm F4,0-5,6 (28-300 mm*) telefotozoomobjectief. Daarnaast kan ook een externe flitser worden aangesloten, zoals de in retrostijl vormgegeven Olympus FL-14.

De haarscherpe opnamen danken hun uitstekende kwaliteit o.a. aan de 12,3-Megapixel Live MOS-sensor, het antistofsysteem en de geweldige beeldstabilisator die bij onbedoelde bewegingen zorgt voor een compensatie tot 4 EV. De basis van de nieuwe PEN wordt gevormd door de uiterst geavanceerde TruePic V-engine die garant staat voor een snelle en meer dan uitstekende beeldverwerking bij ISO-waarden tot 6400. De Live Control-gebruikersinterface draagt bij aan een gemakkelijke bediening en het effect van de verschillende instellingen kan direct in real-time worden bekeken op de HyperCrystal LCD van 7,6 cm en via de elektronische zoeker met 1,44 miljoen dots.

Betoverende HD-filmopnamen
De PEN is nu ook geschikt voor het maken van betoverende filmopnamen, met een geweldige PCM-geluidskwaliteit, in AVI-formaat bij 30 fps en een HD-resolutie van 1280 x 720. Tijdens één opname kan een filmfragment van zeven minuten worden vastgelegd. Bovendien zijn tal van fotofuncties - zoals het gebruik van creatieve filters, de instelling van de scherptediepte en de beeldhoek en AF-tracking - ook beschikbaar in de filmmodus. Daarnaast is het nu mogelijk om in de M-modus te filmen, en dat is goed nieuws voor iedereen die meer wil doen met zijn of haar eigen creativiteit. Doordat de filmfunctie kan worden gebruikt bij elk aangesloten objectief hebt u ook veel mogelijkheden voor een fraaie compositiebepaling. Tot slot kunnen gebruikers ook gewoon met één druk op de knop foto's maken wanneer ze aan het filmen zijn.

De Olympus E-P2 bouwt voort op het succes van zijn veelgeprezen voorganger. "Na de introductie van de eerste PEN, hoorden we al van veel journalisten en experts dat we een compleet nieuw camerasegment hadden gecreëerd. We hebben nu geweldige nieuwe functies toegevoegd, zoals een accessoirepoort en nieuwe creatieve filters. En daarmee hebben we deze toch al fantastische camera nóg beter gemaakt", aldus Willem van Duuren, Consumer Division Manager bij Olympus Nederland. Dit fraaie model in retrostijl heeft een klassieke, zwarte afwerking en zal verkrijgbaar zijn vanaf januari 2010. Er zal ook een apart verkrijgbare zwartleren beschermhoes worden geïntroduceerd.

De Olympus E-P2 - belangrijkste kenmerken:

Klein en fraai ontwerp

. Klein en lichtgewicht ontwerp conform de Micro Four Thirds System-standaard
. Fraaie vormgeving met een zwartmetalen afwerking
. Accessoirepoort voor de aansluiting van een elektronische zoeker en microfoonadapter

SLR-beeldkwaliteit

. Live MOS-sensor met 12,3 Megapixels

. TruePic V-beeldprocessor

. Ingebouwde beeldstabilisator maakt een verbetering mogelijk van max. 4 EV-stappen
. Adapter voor alle ZUIKO DIGITAL- en OM-objectieven

Eenvoudige bediening

. Live Control-gebruikersinterface voor een intuïtieve bediening en real-time voorvertoningen van de verschillende effecten
. Automatische herkenning van veelvoorkomende situaties met i-Auto
. i-Enhance-functie voor een levendige kleurweergave
. Fraaie huidtinten met e-Portrait

. AF-tracking

. Twee handige draaischakelaars

. Gezichtsherkenning en schaduwaanpassingstechnologie
. 20 opnameprogramma's (5 belichtingsprogramma's, i-Auto, 14 scèneprogramma's)

Creativiteit en HD-film

. HD-film met stereogeluid, scherptediepteregeling en creatieve filters, beschikbaar in de M-modus
. Acht creatieve filters en meerdere beeldverhoudingen
. Meervoudige belichtingsfunctie

. Creatieve filters kunnen worden toegepast op eerder gemaakte RAW-opnamen, direct in de camera en met behulp van de Olympus software
. Nog meer creatieve mogelijkheden bij gebruik van speciale objectieven; met de Four Thirds-adapter kan bijvoorbeeld een visoogobjectief worden bevestigd

Extra functies van de Olympus E-P2:

. Gebaseerd op de Micro Four Thirds-standaard
. HDMI-aansluiting

. Lineaire PCM-geluidsopnamen

. Waterpas

. Hi-speed USB 2.0-interface

. Repeterende opnamen met 3 fps (en maximaal 10 opnamen in de RAW-buffer)
. ISO 100-6400

. Bracketingfuncties voor witbalans en belichting
. Supersonic Wave-filter (antistofsysteem)

. Groot dynamisch bereik in sterk belichte delen
. Gelijktijdige opslag als RAW- en JPEG-bestand
. Geheugenslot voor SD-kaart (compatibel met SDHC)
. Snelle gegevensverwerking en RAW-compressie zonder kwaliteitsverlies
. HyperCrystal LCD van 7,6 cm

. AE/AF-vergrendelingsfunctionaliteit

. De automatische aanpassing voorkomt overbelichting en donkere schaduwen
. Afstandsbediening mogelijk bij gebruik van de optionele RM-UC1 afstandsbedieningskabel

Nieuwe accessoires

. M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18 mm F4,0-5,6 supergroothoekzoomobjectief (leverbaar eerste helft 2010)
. M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm F4,0-5,6 krachtig telefotozoomobjectief (leverbaar eerste helft 2010)
. Zwartleren draagriem

. Zwartleren beschermhoes


* 35-mm equivalent

Kijk voor meer informatie over de verschillende configuraties, specificaties en beschikbare accessoires op www.olympus.nl.

Voor meer informatie en eventuele vragen kunt u contact opnemen met:



Ingezonden persbericht