Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 5 november 2009

HBO-geschoolden gewild in de Supermarkt

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, constateert dat de supermarktbranche in toenemende mate investeert in de kwaliteit van haar medewerkers. De branche beschikt over een breed netwerk van convenantscholen in het MBO en HBO onderwijs. Om de instroom in en de doorstroom naar de HBO-opleidingen van het CBL te vergroten, introduceert het CBL vandaag tijdens de Nationale Fooddag 2009 bij Sligro, het lespakket "Supermanager worden".

Dit maakt het CBL bekend tijdens de CBL Nationale Fooddag 2009. Tijdens de Fooddag worden de docenten en decanen van de foodopleidingen (de zgn. CBL Foodambassadeurs) geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen binnen de branche. Dit jaar is de Sligro Food Groep, bekend van de Sligro groothandels en de EMTE en Golff supermarkten gastheer. Tijdens het bedrijfsbezoek kregen de CBL Foodambassadeurs een blik achter de schermen van de Sligro.

"Jongeren weten vaak onvoldoende over de carrièrekansen die de supermarkt biedt: op relatief jonge leeftijd kun je al leidinggeven aan een grote groep medewerkers," aldus Jules van Well, Hoofd Medewerkers en Veiligheid van het CBL tijdens de CBL Fooddag. "De supermarkt wordt als ideale plek voor een bijbaantje gezien, maar wij willen jongeren ook interesseren in een carrière in de supermarkt." Daarom richt het CBL de campagne op jongeren die een HBO-studiekeuze gaan maken. Dit zijn naast MBO-scholieren in het dagonderwijs bij uitstek havisten in hun vierde studiejaar.

De website www.supermanagerworden.nl is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van de lessen in het MBO dagonderwijs en het vak Management & Organisatie in de bovenbouw van de HAVO. De website laat de lesstof over Marketing en Personeel in de praktijk zien. De lessen worden ingeleid door een docusoap. De hoofdrol in deze filmportretten is een jonge supermarktmanager die op de winkelvloer wordt gevolgd met de camera. Deze "supermanagers" zijn voor de scholieren rolmodellen van een manager die zij na hun HBO-studie graag zouden willen zijn. De site bevat ook een carrièreplanner met de HBO-opleidingen voor een carrière in de supermarkt.

De huidige CBL-opleidingen in het HBO worden nu vooral gevuld met jongeren die al werken in de supermarkt. Om ook jongeren zonder deze werkervaring te interesseren voor een supercarrière, wil het CBL op de HAVO en in het MBO-dagonderwijs laten zien welke kansen er voor hun liggen in de supermarktbranche.

HBO-geschoolden zijn gewild in de Supermarkt. Het CBL heeft daarom met zeven HBO-opleidingen convenanten afgesloten. Daarmee beschikt de branche over een landelijk dekkend netwerk van HBO-scholen waar ruim 500 jongeren een specialisatie van de opleiding Retail Management volgen die is gericht op de supermarktbranche. Studenten ontvangen bij afronding van deze opleiding naast hun HBO-diploma een branche-erkend CBL-diploma.