Gemeente Baarn

Gemeente houdt exploitatie en beheer Sportpark ter Eem in eigen hand

De gemeente Baarn zal beheer en exploitatie van Sportpark Ter Eem in eigen hand houden. Er komt een gemeentelijke medewerker voor toezicht en onderhoud en de gemeente blijft investeren in kwaliteit en capaciteit van het sportpark. De vergoeding die sportverenigingen betalen voor gebruik van het sportpark zal stijgen, maar veel minder dan aanvankelijk verwacht. Dit alles staat in een raadsvoorstel waarover de gemeenteraad van Baarn zich in november zal buigen.

Voorgeschiedenis

Het voorstel van de gemeente om beheer en exploitatie van het sportpark in eigen hand te houden, heeft een lange voorgeschiedenis. In september 2008 besloot de gemeenteraad dat sportverenigingen en gemeente zich moesten inspannen om binnen een jaar een stichting op te richten die de exploitatie van Sportpark Ter Eem op zich kon nemen. Voordeel daarvan is dat exploitatie van sportaccommodaties dichter bij de gebruikers wordt gebracht â één van de doelen van het gemeentelijk sportbeleid. Voorwaarden die de gemeenteraad daarbij stelde waren de toepassing van het profijtbeginsel (de gebruiker betaalt) en blijvend lage contributies voor jeugdleden. Na het raadsbesluit stelden de sportverenigingen een stuurgroep samen die met professionele ondersteuning onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor exploitatie door een stichting. Resultaat was een businessplan voor een op te richten stichting. Bij bespreking van het plan door stuurgroep en gemeente bleek dat de toepassing van het profijtbeginsel onverenigbaar was met de visie van de stuurgroep op de verdeling van de lasten van het sportpark tussen sportverenigingen en gemeente. Daardoor konden stuurgroep en gemeente het niet eens worden over de meerjarenbegroting voor een op te richten stichting. Nu de gestelde termijn voor oprichting van een stichting is verstreken, blijft de exploitatie van het Sportpark Ter Eem een gemeentelijke taak. Het is daarom nu aan de gemeente een plan te trekken voor een goede toekomstgericht exploitatie en voor de doorberekening van kosten aan de verenigingen die het sportpark benutten.

Toezicht en onderhoud door gemeentelijke medewerker Onderdeel van het plan van de gemeente is meer toezicht op en onderhoud van het sportpark door gemeentepersoneel. Een medewerker vanuit de afdeling Beheer zal deze taken uitvoeren. Méér toezicht is ook één van de wensen van de sportverenigingen.

Fors lagere tariefstijgingen
De tarieven die verenigingen op Sportpark Ter Eem samen betalen voor gebruik van het sportpark zullen van 2010 tot en met 2013 stapsgewijs verhoogd worden. Vanaf 2013 zal de gemeente daardoor jaarlijks 48.000 euro meer inkomsten ontvangen uit gebruikersvergoedingen ten opzichte van 2009. Dat is aanzienlijk lager dan de eerder door de gemeenteraad opgelegde bezuinigingstaak van 125.000 euro. De fors lagere tariefstijging wordt mogelijk gemaakt door een aantal zaken, waaronder extra inkomsten op het sportpark, verandering in de BTW-regelgeving en een financiële bijdrage van de gemeente uit de post ter verzachting van de bezuinigingsmaatregelen van âKeuzes Makenâ. De extra inkomsten op het sportpark komen voort uit de verhuur van grond voor een reclamemast op het sportpark (⬠25.000). Door de verandering in de BTW-regelgeving kan 12.000 euro bespaard worden. De structurele begrotingspost ter verzachting van de bezuinigingen bedraagt 40.000 euro.