Positieve balans van De Ronde door België van de DG

05/11/2009 08:59

Communauté Germanophone

Bijna twee jaar geleden hebben de toenmalige Regering van de Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest het startschot van de "Ronde van België" gegeven. Op het programma stonden eerst acht Waalse steden die in de loop van het jaar zouden worden bezocht. Wegens het grote succes kon de DG haar ronde om één jaar verlengen en ze op de Euregio uitbreiden. De DG viert dus in november 2009 het einde van dit project. Reden genoeg om een balans op te maken.

"Je suis rentré con, je suis sorti moins con!"

Het belangrijkste stuk van de ronde, de tentoonstelling "De Duitstalige Gemeenschap - Onbekend België?", lokte 5000 à 6000 bezoekers. Mogelijk werd deze didactische reizende tentoonstelling dankzij de steun van het Waalse Gewest. Daarom was zij gedurende de eerste maanden ook te gast in de verschillende informatiebureaus van het Waalse Gewest. Veel bezoekers loofden het initiatief in het gastenboek, maakten suggesties of vroegen naar meer informatie. Een bezoeker gaf bijvoorbeeld toe dat "hij dom de tentoonstelling was binnengegaan en er minder dom was uitgekomen".

Een bijzonder belangrijke doelgroep waren de scholieren. Daarom heeft de Dienst voor Communicatie van het Ministerie een pedagogische documentatie in drie talen voor schoolklassen samengesteld. In dit kader werd ook een belangrijk project met de uitgeversmaatschappij "Vers l'Avenir" verwezenlijkt. In zijn reeks "Journal des Enfants" publiceerde de uitgeverij een twaalf bladzijden lange bijlage over de Duitstalige Gemeenschap. Deze werd ook naar het Nederlands vertaald en aan alle Waalse en Vlaamse scholen van het secundair onderwijs opgestuurd. Wegens de grote navraag van de leraren Duits werd de brochure later ook naar het Duits vertaald: zij is zeer populair.

Ontmoetingsavonden

Een belangrijk onderdeel van de Ronde door België waren de ontmoetingsavonden. Met deze recepties werd bedoeld beleidsmakers uit de economie, de cultuur en de politiek met hun partners uit de DG in contact te brengen. Veel kostbare contacten konden worden geknoopt en onderhouden. De gefilmde rondvragen werden het highlight van elke ontmoetingsavond. Een plaatselijke journalist stelde telkens enkele dagen vόόr het bezoek van de DG vragen over deze aan de passanten. Hier werd de informatiebehoefte duidelijk. Tegelijkertijd werden zo de locale media attent gemaakt op het thema DG.

Ook een cultuurprogramma werd uitgestippeld: big bands, zangensembles en koren evenals het AGORA theater toerden in opdracht van de DG door het land en kwamen zo met veel mensen in contact en brachten de DG voor het voetlicht. Op die manier kon de DG haar culturele diversiteit en het hoge niveau van de Duitstalige cultureel werkers bewijzen.

Arbeidszittingen en bezoeken

Ook bedrijfsbezoeken en arbeidsbijeenkomsten kwamen niet te kort. Samen met de Provincies Luxemburg en Henegouwen werd bijvoorbeeld een volledige informatiedag georganiseerd. De Regering kon zich op die manier informeren over de arbeidswijze en de behoeften van de ondernemingen IBV en Spanolux in het industriepark Burtonville en van meerdere omroep- en tv-zenders. Bij onze buren in Welkenraedt hadden meerdere arbeidsbijeenkomsten omtrent de thema's samenwerking en uitwisseling van leerkrachten plaats. In Namur kwam het tot een ontmoeting tussen de Onderwijsminister Oliver Paasch en de studentenvereniging DESTUNA.

Op 20 plaatsen was de DG tussen november 2007 en november 2009 met haar tentoonstelling en een raamprogramma te gast: bij het Waalse Gewest in Brussel, in Namur, Tournai, Arlon, Bastogne, Liège, Köln, Battice, Hasselt, Louvain-La-Neuve, in het Parlement van Brussel-Hoofdstad, in Antwerpen, Brugge, Mons, Welkenraedt, Verviers, bij het Vlaamse Gewest in Brussel, in Aachen, Oostende en Maastricht.

Plaats en openingsuren in Eupen

De tentoonstelling "Duitstalige Gemeenschap - Onbekend België?" loopt tot 27 november 2009 in het gebouw Gospertstraat 42 in Eupen.

Openingsuren: maandag tot vrijdag, 8 tot 18 uur.

De toegang is kosteloos.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel