Gemeente 's-Hertogenbosch

05-11-2009
Starterslening voor koopwoningen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor geld beschikbaar te stellen voor startersleningen op de woningmarkt voor nieuwbouw tot EUR 265.000,-. Als de raad akkoord gaat, stort de gemeente een bedrag van EUR 400.000,- in het zogeheten VROM Startersfonds. De provincie Noord-Brabant en het rijk verviervoudigen dit bedrag naar EUR 1.600.000,-. Met dit bedrag kunnen ongeveer 50 startersleningen worden verstrekt.

Een starterslening is een aanvullende lening bovenop een reguliere lening. Bij een starterslening wordt de woning dus gefinancierd met een combinatie van een eerste hypotheek en een aanvullende tweede hypotheek: de starterslening. Het grote verschil is dat over de starterslening de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te worden betaald. Bovendien loopt deze lening via de gemeente. Wethouder Rodney Weterings: "Met de inzet van een starterslening wil de gemeente de financiële bereikbaarheid voor het aankopen van een eigen woning verbeteren. Dat is zeer belangrijk voor de mensen die een eerste nieuwbouwwoning willen kopen . Tevens is deze regeling bedoeld om een impuls te geven aan de woningbouw in de stad."

De verwachting is dat de gemeenteraad half december een besluit neemt. Daarna kan de starterslening daadwerkelijk van start gaan. Informatie over de voorwaarden komen op deze website staan en op de gemeentepagina's in de Bossche Omroep.