TNO

stimuleren langer doorwerken

05 november 2009

TNO-onderzoek naar oudere werknemers en langer doorwerken

Goed sociaal klimaat en lichter werk stimuleren langer doorwerken

Een goed sociaal klimaat op het werk en lichter werk stimuleren oudere werknemers om langer door te werken. Dit blijkt uit het TNO-onderzoek naar oudere werknemers en langer doorwerken dat is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sociaal klimaat

Voor werknemers van 45 jaar en ouder draagt een goed sociaal klimaat op het werk bij aan langer doorwerken. Intern ongewenst gedrag van collega's of leidinggevende, zoals pesten of intimidatie verlaagt de motivatie om door te werken tot het 65e levensjaar. Sociale steun van de leidinggevende verhoogt het vermogen om door te werken in de huidige functie. Bovendien vergroten intern ongewenst gedrag en gebrek aan sociale steun van collega's de kans op voortijdige uitstroom uit werk naar een uitkering (WW, WIA). Investeringen van werkgevers en werknemers in een goed sociaal klimaat op het werk zijn dan ook wenselijk om oudere werknemers te stimuleren om langer door te werken.

Werkaanpassingen

Een aanzienlijk deel (40%) van de werknemers van 45 jaar en ouder geeft aan dat lichter werk ertoe kan bijdragen dat zij hun werk langer voortzetten. Bovendien verminderen lichamelijk zwaar werk en hoge taakeisen het vermogen om tot het 65e levensjaar door te werken in de huidige functie. Ook in emotioneel belastende beroepen zoals zorgverlener of docent geven oudere werknemers vaak aan dat zij niet tot hun 65^e kunnen doorwerken. Werkaanpassingen die het werk minder zwaar maken kunnen daarom bijdragen aan het langer doorwerken van oudere werknemers.

Dergelijke werkaanpassingen zijn vooral van belang voor werknemers met gezondheidsklachten. Werknemers die vermoeid zijn door hun werk (burnout) willen en kunnen niet tot hun 65e doorwerken en lopen een groter risico om voortijdig uit te stromen naar een uitkering. Ook een matige of slechte algemene gezondheid en een arbeidshandicap beperken het vermogen om langer door te werken. Het is daarom van belang dat werkgevers en werknemers zich inzetten voor het bevorderen van de gezondheid van werknemers en zoeken naar passend werk voor werknemers met een gezondheidsbeperking.

Onderzoeksrapport

Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek naar oudere werknemers en langer doorwerken dat TNO onlangs heeft uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek geeft antwoord op de volgende onderzoeksvragen: 1. In hoeverre willen en kunnen ouderen doorwerken tot hun 65e levensjaar?
2. Welke factoren beïnvloeden de uitstroom van ouderen uit arbeid? 3. Welke instrumenten zetten bedrijven in om oudere werknemers te behouden?

Het onderzoeksrapport is bij dit bericht als download beschikbaar.

De gedrukte versie is te bestellen via receptie-hd@tno.nl (19 euro exclusief BTW).
bericht 2009-53