Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|5 november    |
|2009          |
|Nummer        |
|239           |

Provinciale steun voor bouw
De Bolken in Veghel

Het woningbouwproject De Bolken in Veghel kan ondanks de kredietcrisis toch worden voltooid dankzij steun van de provincie. Het gaat om een herontwikkelingsproject van145 woningen in het centrum van Veghel.

Woningcorporatie Woonbelang Veghel, eigenaar van de 92 grotendeels al gesloopte woningen op deze plek, treedt op als ontwikkelaar van het project. Ruim drie jaar geleden ging het project al van start, maar als gevolg van de kredietcrisis stagneerde de verkoop van de koopwoningen.
"Een relatief klein maar cruciaal onderdeel van het centrumgebied, dat van groot belang is voor de vitaliteit van Veghel", analyseert gedeputeerde Paul Rüpp (Ruimtelijke Ontwikkeling). "Gelukkig zijn we er als provincie samen met onze partners in geslaagd alle belemmeringen weg te nemen."
De provincie heeft meer redenen om de woningbouw tegen de kredietcrisis in bescherming te nemen. "We moeten in Brabant blijven bouwen", zegt Rüpp. "Om in onze woningbehoefte te voorzien en om de bouwsector aan de slag te houden." Brabant heeft E 250 miljoen uitgetrokken om de Brabantse woningmarkt in beweging te houden. Daarnaast steekt de provincie ter bestrijding van de kredietcrisis nog E 150 miljoen in diverse andere projecten op het gebied van onder meer energie, innovatie en arbeidsmarkt.

Kredietcrisis
De komende drie jaar wil de provincie 10.000 woningen laten bouwen die door de kredietcrisis niet gerealiseerd dreigen te worden. Met maatwerkoplossingen wordt de bouw van woningbouwprojecten vlotgetrokken. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld met de projecten Boschveld in Den Bosch, Luistruik, Esrand en Eeneind-Oost in Nuenen en Dongeburgh in Geertruidenberg.

Om het voor kopers van nieuwbouwwoningen aantrekkelijker te maken, introduceerde Brabant de Brabantse Waardebescherming (compensatie van 50% van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop), de Brabantse subsidie Woonlastenverzekering (25% subsidie op de premie van een woonlastenverzekering), de Brabantse Starterslening (waarover drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te worden betaald) en de Brabantse Verkoopgarantie (een garantie dat het oude huis wordt gekocht tegen een vooraf vastgestelde prijs als de koper van een nieuwe woning er niet in slaagt de oude woning binnen twee jaar te verkopen).


- EINDE PERSBERICHT -