Ingezonden persbericht


Persbericht

Griepangst doet een derde van Nederlandse gewoontedieren veranderen

'Selectief' zoenen en paniek slikken in de lift

Amsterdam, 5 november - Meer dan een derde van de Nederlanders is zich anders gaan gedragen door de aanhoudende berichtgeving rondom de griepgolf. Gewoontedieren gaan anders met hun omgeving om en letten meer dan normaal op hun weerstand. Om het immuunsysteem een handje te helpen, eet 54,9% momenteel gezonder, 47,5% slikt meer vitaminen en 28,7% is meer gaan slapen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van vitaminenexpert Centrum1.

Jarig? Handje in plaats van zoen!
Nederland gaat ook minder onbevangen om met de directe omgeving. Zo zegt 7,5% daadwerkelijk fysiek contact met anderen te mijden. Terwijl de meerderheid van de Nederlanders er nog lustig op doorkust, zegt 14,5% toch 'selectiever' te zijn gaan zoenen. Een positieve ontwikkeling is dat mensen zeggen een stuk hygiënischer te zijn geworden; maar liefst 71% wast en poetst secuurder. Een kleine groep Nederlanders neemt erg extreme maatregelen. Zo gaan twee op de tien het openbaar vervoer of openbare ruimtes uit de weg, heeft 6,3% van de Nederlanders besloten ook geen handen meer te schudden en bezoekt 1,4% het werk niet meer.

Weerstandspaniek: verkoop vitaminen piekt

Prof. Gertjan Schaafma, lector Sport, Voeding en Leefstijl, zegt over de aangetoonde gedragsverandering: "Het is zeer begrijpelijk dat mensen meer op hun weerstand gaan letten met een griepgolf in het vooruitzicht. We zien bijvoorbeeld dat mensen ineens vitamines gaan slikken om zo snel hun weerstand te verbeteren. Om je weerstand op een goed niveau te brengen en te houden, is het verstandig om steeds een evenwichtig samengestelde voeding te gebruiken. Onder bepaalde omstandigheden is het aan te raden om als aanvulling vitamines te slikken. Dat geldt bijvoorbeeld na een periode van ziekte om het hestel te bevorderen, of als de gebruikelijke voeding door omstandigheden niet evenwichtig was. Daarnaast moeten sommige groepen van de bevolking het hele jaar door vitamine D innemen, omdat zij onvoldoende van het zonlicht kunnen profiteren of gewoon een verhoogde behoefte hebben." Henry Neels, General Manager van Centrum, ziet echter toch een uitzonderlijke run op Centrum: "In juni zagen we de verkopen pieken met een stijging van ruim 60% in vergelijking met 2008, en nog steeds blijft de vraag naar Centrum groter dan vorig jaar. Er wordt duidelijk aan het immuunsysteem gewerkt en retailers hadden een grotere vraag naar vitaminen in de zomer al goed voorspeld en hun voorraad op peil gebracht."

Bijlage:

Top 5 Maatregelen die mensen nemen om hun weerstand te verbeteren n.a.v. de voorspelde griepgolf (N=509)

Maatregel
Percentage

1
Hygiënischer geworden
71,3%

2
Gezonder eten
54,9 %

3
Vitamines slikken
47,5%

4
Meer slapen
28,7 %

5
Niet meer zoenen of selectiever gaan zoenen
34,4%

---------einde bericht----

Over Centrum
Meer informatie over Centrum is te vinden op www.centrumvitamine.nl

Wyeth Consumer Healthcare is een toonaangevende producent van zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten met A- merken als Advil, Centrum en ThermaCare en maakt onderdeel uit van Wyeth. Wyeth is nu onderdeel van Pfizer Inc. De samenvoeging van de Nederlandse Wyeth en Pfizer organisaties zal nog enige tijd vergen en hangt af van lokale wet- en regelgeving. Voor meer informatie, zie www.pfizer.com.

# # #


Noot voor redacties
**