Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2009

Vragen van het lid Linhard (PvdA) aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën

over vastgoedfraude door directeuren Philips pensioenfonds en Bouwfonds


1. Kent u het bericht 'Rabo en Philips ramen schade vastgoedfraude op kwart miljard; Frauduleuze directeuren Philips pensioenfonds en Bouwfonds hadden jaren vrij spel' {1}?


2. Deelt u de mening van de Partij van de Arbeid fractie dat adequaat extern toezicht op pensioenfondsen cruciaal is voor het vertrouwen en de houdbaarheid van ons pensioenstelsel?


3. Bent u het met de Partij van de Arbeid fractie eens dat in dit geval sprake is van falend extern toezichthouderschap? Zo nee, waarom niet?


4. Welke maatregelen kan u nemen om falend toezicht, zoals dat zich manifesteert in deze kwestie, in de toekomst te ondervangen? Welke maatregelen kunnen we op korte termijn van uw kabinet verwachten?


5. Het Philips pensioenfonds noemt geen cijfers voor de geleden schade, maar heeft wel, zoals in het artikel genoemd 'beslag laten leggen voor ongeveer ¤ 150 miljoen bij dezelfde verdachten alls die bij Rabo Vastgoedgroep'. Kunt u aangeven of dit de geleden schade ook daadwerkelijk dekt?


6. Deelt u de mening van de Partij van de Arbeid fractie dat een reactie van de toezichthouder in de richting van de deelnemers van het Philips pensioenfonds hier op zijn plaats is? Zo nee, waarom niet?


7. Op welke manier gaat u voor een verbetering van de communicatie in de richting van de deelnemers zorg dragen?

{1} Artikel FD 'Rabo en Philips ramen schade vastgoedfraude op kwart miljard', d.d. 4-11-2009, http://www.fd.nl/artikel/13552016/rabo-philips-ramen-schade-vastgoedfraude-kwart-miljard

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Artikel FD 'Rabo en Philips ramen schade vastgoedfraude op kwart miljard', d.d. 4-11-2009, http://www.fd.nl/artikel/13552016/rabo-philips-ramen-schade-vastgoedfraude-kwart-miljard