Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2009

Vragen van de leden Arib (PvdA) en Teeven (VVD) aan de minister van Justitie

over de van ontucht met kinderen verdachte zwemleraar Benno L.


1. Kent u het bericht "Wat deed pedo-zwemleraar Benno L. in Kenia?" en de Netwerk-tv-uitzending van 4-11-2009 over dit onderwerp?


2. Zijn er aanwijzingen dat Benno L. de feiten waarvan hij in Nederland wordt verdacht mogelijk ook in Kenia heeft gepleegd of geprobeerd heeft te plegen? Zo nee, op welke manier heeft het Openbaar Ministerie getracht die aanwijzingen te achterhalen? Zo ja, wordt deze informatie gebruikt ten behoeve van de vervolging van Benno L.?


3. Worden, aangezien de feiten waarvan Benno L. wordt verdacht ook als die buiten Nederland worden gepleegd hier mogelijk strafbaar zijn, de gedragingen van Benno L. in het buitenland betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek in Nederland? Zo ja, welke mogelijkheden hebben de Nederlandse justitiële autoriteiten hiertoe tot hun beschikking? Zo nee, waarom niet?


4. Is het in de uitzending gestelde dat de Nederlandse autoriteiten de Keniaanse autoriteiten nog niet op de hoogte hebben gesteld van de verdenkingen tegen Benno L. waar? Zo ja, gaat nog wel dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de mening dat samenwerking met de Keniaanse autoriteiten en ten minste het uitwisselen van informatie over deze zaak wenselijk is? Zo ja, hoe en wanneer gaat dit plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u de mening dat ingeval dat Benno L. slachtoffers blijkt te hebben gemaakt de Nederlandse Staat dan tenminste de morele taak heeft om te zorgen voor een goede opvang van de slachtoffers en voor het verstrekken van schadevergoeding?


7. Deelt u de mening dat de reputatie van Nederland voor wat betreft de aanpak van ontucht met kinderen gepleegd door Nederlanders in het buitenland, na de fouten die gemaakt zijn in de Braziliaanse kinderpornozaak geen verdere fouten kan gebruiken? Zo nee, waarom niet?

{1} http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-11-04/wat-deed-pedo-zwemleraar-benno-l-kenia

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl