Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2009

Vragen van de leden Depla en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over Huurtoeslag


1. Klopt het dat in de situatie dat twee alleenstaanden met allebei een WWB-uitkering gaan samenwonen, en dus een WWB-uitkering voor een gezin ontvangen, voor de berekening van de huurtoeslag alle inkomsten over het berekeningsjaar worden meegenomen ?


2. Bent u er van op de hoogte dat in deze situatie (2 maal een alleenstaanden uitkering gedurende een half jaar en 1 maal een gezinsuitkering voor een half jaar) het toetsingsinkomen hoger is, hetgeen leidt tot een naheffing van de huurtoeslag, terwijl zij steeds een sociaal minimum hebben ontvangen ?


3. Bent u er van op de hoogte dat deze situatie kan leiden tot een onverwachte hoge naheffing huurtoeslag die mensen met een sociaal minimum niet kunnen dragen ?


4. Klopt het dat deze twee alleenstaande door samen te gaan wonen een lagere uitkering krijgen? Hoeveel scheelt dat als twee uitkeringsgerechtigde op 1 juli zijn gaan samenwonen? Hoeveel huurtoeslag krijgen deze samenwonende minder in het jaar dat ze zijn gaan samen wonen op 1 juli tov de situatie dat ze niet zouden zijn gaan samenwonen?


5. Bent u bereid naar deze specifieke situatie te kijken en eventueel de hardheidsclausule (artikel 47 Awir) toe te passen, aangezien deze situatie leidt tot een onverwachte en onterechte naheffing die mensen met een sociaal minimum niet kunnen dragen ?


6. Bent u op de hoogte van de situatie waar bij overlijden na de eerste dag van de maand de huurtoeslag wordt beëindigd vanaf de eerste dag van de daaropvolgende maand, terwijl de huur normaal gesproken doorloopt en dus de nabestaanden de totale huur moeten voldoen en het recht op huurtoeslag van de desbetreffende maand vervalt ?


7. Op vragen van Depla van 10 februari 2005 met betrekking tot het stopzetten van huursubsidie bij overlijden antwoordde de toenmalige Minister Dekker dat zij bereid was waar nodig gevallen individueel te beoordelen; beoordeelt u waar nodig gevallen ook individueel? In het bijzonder bij situaties waar huursubsidie bij overlijden direct wordt stopgezet?


8. Overweegt u aanpassingen in de wet om bovenstaande situaties in de toekomst te voorkomen? Zo nee, waarom niet ?