Ingezonden persbericht


Persbericht - Werkgroep Stop Deportaties 5 november

Donderdag 5 november:

Lawaaidemonstraties Werkgroep Stop Deportaties in Dordrecht


- actie tegen nieuwbouw detentiecentrum Zestienhoven bij EGM Architecten
- ondersteuning vastzittende vluchtelingen op bajesboot

Op donderdag 5 november houdt de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) twee lawaaidemonstraties in Dordrecht. Eén bij EGM Architecten, tegen de betrokkenheid bij de nieuwbouw van een detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport (Zestienhoven) en één ter ondersteuning van de gedetineerde vluchtelingen op de bajesboot. De actie maakt deel uit van de campagne 'Stop DC16!'.

WSD zet zich in tegen de bouw van het nieuwe detentie- en uitzetcentrum opRotterdam-Airport, tegen de bouw van detentiecentra voor mensen zonder papieren, vóór de sluiting van de huidige centra, vóór vrijheid van beweging en open grenzen voor iedereen, vóór een gelijke verdeling van welvaart.

Werkgroep Stop Deportaties is één van de actiegroepen die onlangs werden gecriminaliseerd in het tendentieuze AIVD-rapport ?Het vuur van het verzet?. Dit zijn de eerste lawaaidemonstraties in de campagne 'Stop( DC16!' sinds Minister Ter Horst n.a.v. het AIVD rapport heeft gezegd dat demonstraties moeten (kunnen) worden verboden.

Werkgroep Stop Deportaties laat zich de mond niet snoeren. Het is en blijft belangrijk om door te gaan met actievoeren tegen het keiharde migratiebeleid, want dit beleid maakt aan de lopende band slachtoffers. Dit zijn de ware slachtoffers van dit beleid: niet de zich achter hun werk en kantoren verschuilende directeuren en architecten!

Dit kun je zien, horen en voelen op straat, en in de detentiecentra, zoals de bajesboot in Dordrecht. Mensen die zonder vorm van proces, in grote onzekerheid over hun toekomst en leven, in miserabele omstandigheden worden opgesloten, dan na lange tijd weer vogelvrij gelaten, dan weer opgesloten, zonder dat naar hun rechten en gezondheid wordt mgekeken. Er komt nooit een eind aan. Deportaties en ontmoediging zijn het doel van dit afschrikbeleid. De Nederlandse overheid bekommert zich niet om deze slachtoffers, om de doden die vallen door het ontbreken van medische zorg, door zelfmoord uit wanhoop, door deportaties naar gevaarlijke gebieden. Wil de overheid hen die deze systeemmisdaden aan de kaak stellen en laten zien dit onmogelijk maken, nadat zij eerder migranten en vluchtelingen criminaliseerde en monddood maakte?

Laat de waarheid niet een leugenachtig AIVD rapport zijn, maar de verhalen en getuigenissen van mensen die tot paria van de Nederlandse samenleving worden gemaakt!

----