Klimaatverandering wereldwijd een bedreiging voor kinderen 04/11/2009 23:38

Save The Children Nederland Meer dan 175 miljoen kinderen per jaar slachtoffer van natuurrampen als gevolg van klimaatverandering

Den Haag, 5 november 2009 - In de komende tien jaar dreigen elk jaar 175 miljoen kinderen slachtoffer te worden van natuurrampen. Dat is drie keer meer dan nu. Door klimaatverandering zullen droogten, overstromingen, cyclonen en andere natuurrampen steeds vaker voorkomen. Juist de armste landen en de armste groepen worden hierdoor het zwaarst getroffen, terwijl zij er het minst verantwoordelijk voor zijn. Vijftig procent van de slachtoffers bij rampen zijn kinderen.

Dit stelt Save the Children in het rapport "Feeling the Heat; Child Survival in a Changing Climate", dat vandaag wordt gepubliceerd.

Voor toekomstige generaties is het onontbeerlijk dat er in december in Kopenhagen een goed klimaatverdrag wordt gesloten. Kinderen in de armste landen en de kwetsbaarste gebieden worden het zwaarst getroffen door de klimaatverandering. "Rijke landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en fondsen beschikbaar stellen. Deze fondsen moeten aanvullend zijn en niet worden "afgesnoept" van het huidige budget voor ontwikkelingssamenwerking, dat vanwege de economische crisis al ernstig onder druk staat", aldus Holke Wierema, directeur van Save the Children. "Overheden van kwetsbare landen hebben ondersteuning nodig bij het versterken van nationale systemen van gezondheidszorg en waterbeheer. Aanpassing aan en voorbereiding op de gevolgen van klimaatverandering vraagt enorme inspanningen. Ook dient de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen fors teruggedrongen te worden om de klimaatverandering te beperken. Onderzoeken tonen aan dat een reductie van 80 % in 2050 nodig is om de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden. Snel handelen is geboden. Kinderen hebben het recht om beschermd te worden tegen deze enorme bedreiging."

Nu al zijn de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar. Toegang tot (schoon) drinkwater wordt minder, de mogelijkheid om voldoende voedsel te verbouwen neemt af, voedselprijzen stijgen, mensen raken op drift. In landen als Kenia en Ethiopië tekent zich de ramp van grote droogte nu al af.

Ziekten en ondervoeding waaraan nu al jaarlijks ruim 9 miljoen kinderen onder de vijf jaar overlijden, dreigen voor nog meer kinderen fataal te worden. Als we niet ingrijpen zal een aandoening als diarree, waaraan nu een miljoen kinderen per jaar overlijden, in 2020 met 10 % zijn gestegen. Ondervoeding, waar nu al 178 miljoen kinderen aan lijden en waaraan per jaar 3,2 miljoen kinderen overlijden, zal in 2050 voor nog eens 25 miljoen kinderen per jaar noodlottig worden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.savethechildren.nl