Meesterwerken Kees Verwey in van der Togt museum


Grootste Verwey tentoonstelling ooit opent 5 november in Amstelveen

AMSTELVEEN, 20091022 -- Kees Verwey, de in 1995 op hoge leeftijd overleden grootmeester-schilder uit Haarlem, wordt geëerd met een tentoonstelling in alle zalen van het Amstelveense Jan van der Togt museum. De tentoonstelling is van 5 november tot 17 januari 2010. Uitsluitend topwerken van de kunstenaar worden getoond. Ze zijn afkomstig uit de collectie van de Stichting Kees Verwey en andere grote verzamelingen. Niet eerder waren de meesterwerken van Kees Verwey op deze manier naast elkaar te zien. Zowel zijn stillevens, de beroemde magistraal geschilderde atelierstukken, spraakmakende portretten, landschappen en zijn weergaloze aquarelleerkunst komen aan bod.

Kees Verwey,(1900 - 1995),bleek na zijn overlijden een groot aantal werken bewust niet te hebben verkocht. Hij wilde ze bij elkaar houden om huidige en toekomstige generaties de kans te geven zijn werk te leren kennen. Dit kan nu in het Jan van der Togt museum.

Op de tentoonstelling zijn ondermeer de grote expressionistische stillevens te bewonderen, waarop de linkshandige Verwey huis, tuin en keukenvoorwerpen, tot leven brengt. Zijn observatievermogen blijkt uit de bestofte voorwerpen die tot leven komen en veranderen onder invloed van het strijkende licht. Het zijn meesterlijk geschilderde kannetjes, potten, dekschaal, pharao beeld en verdorde bloemen die wisselen in compositie, vorm en kleur.
Ook aandachttrekkend zijn de niet vrijblijvende portretten van 19de eeuwse stadgenoten en literatoren. Dit geldt in niet mindere mate voor de schilderijen van vrouwen, zelfportretten en bijvoorbeeld de werken die hij van zijn moeder, echtgenote Jeanne en beeldhoudster Charlotte van Pallandt maakte. Ze getuigen van zowel schildertechnisch kunnen, observatievermogen en van dialoog tussen schilder en geschilderde. Wat hij waarnam en weergaf was echter niet altijd wat de opdrachtgever verwachtte.

Magistraal zijn de negen atelierstukken die in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1978 voor het eerst werden getoond. Zij bezorgden hem nationale en internationale bekendheid. Het overzicht van zijn aquarelleerkunst is een ander hoogtepunt op de tentoonstelling. De aquarellen bevestigen zijn positie in de Nederlandse schilderkunst als ongeëvenaard colorist. Hij ontwikkelde de aquelleerkunst en heeft nog steeds duizenden volgelingen en verzamelaars. Voor hen geeft de Stichting Kees Verwey tijdens deze tentoonstelling een serie afbeeldingen uit van aquarellen uit haar collectie.

Zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen zijn opgenomen in de collecties van musea, ondernemingen en particulieren in binnen en buitenland. Verschillende boeken over zijn leven en werk zijn verschenen. Hij is een van de grote Hollandse schilders,meester van het strijkende licht werkend in de traditie van Vermeer, Rembrandt, Breitner en Verster. In interviews gaf Verwey aan dat hij liever in de 19de dan in de 20ste eeuw geleefd zou hebben. Getuige van twee wereldoorlogen en opgegroeid in een artistiek milieu met ondermeer de ooms dichter Albert Verwey en architect Berlage, voelde hij zich verwand aan de Tachtigers.

Op jonge leeftijd, 12 jaar, wist Verwey dat hij schilder wilde worden. In het Jan van der Togt museum worden enige jeugdwerken getoond en schetsboeken uit die periode. Zijn talent was vroeg zichtbaar. De opeenvolgende kunststromingen na de 2de wereldoorlog, hebben hem er niet van weerhouden trouw te blijven aan zijn persoonlijke manier van schilderen. Wel experimenteerde hij met nieuwe richtingen en Picasso, Karel Appel en het cubisme lieten hem niet onberoerd. Ook dit facet wordt in de tentoonstelling getoond. Zijn niet afgemaakte laatste stilleven uit 1995 bevestigt dat hij een groot colorist was. In het Jan van der Togt museum is dit werk geplaatst op zijn geliefde schildersezel met ernaast de kwasten en palet waarmee hij werkte.