SMASH eerste huisartsenpost met NEN7511 certificering


E.Novation helpt innovatieve huisartsenpost met informatiebeveiliging

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 20091105 -- De Stichting Mobiele Artsen Service Haaglanden (SMASH) is dankzij een positieve aanbeveling voor haar informatiebeveiliging de eerste huisartsenpost in Nederland die een NEN7511 certificering in de wacht heeft gesleept. Het verkrijgen van het NEN7511 certificaat is de kroon op een intensief en organisatiebreed traject binnen de huisartsenpost, dat is begeleid door Business Consultant Evelien van den Broeke van communicatie- en integratiespecialist E.Novation.

SMASH verkreeg het certificaat woensdag na de beoordeling door Lloyd's Register Nederland, de officiële instantie die bevoegd is om de certificering rondom informatiebeveiliging in de zorg uit te geven. Het is pas de tweede keer dat het certificaat werd toegekend aan een zorginstelling in Nederland. De NEN7510 is de kwaliteitsnorm voor de informatiebeveiliging in de zorg, waarbij zowel informatiesystemen als bedrijfsprocessen aan een grondige analyse worden onderworpen en waarvan NEN7511 het toetsbare voorschrift is. Gezien de complexiteit van de technologie vertrouwde SMASH daarbij op de expertise van E.Novation, dat naast 25 jaar IT kennis ook over uitgebreide proceskennis in de gezondheidszorg beschikt.

Bewustwording
Business Consultant Evelien van den Broeke ging bij de inrichting van de informatiebeveiliging van start met het uitvoeren van een risicoanalyse op de technische en organisatorische aspecten van de IT oplossingen die SMASH gebruikt. Op basis van de resultaten van de risicoanalyse werden beveiligingsmaatregelen vastgesteld die nodig zijn om een afdoende niveau van informatiebeveiliging te bereiken. Naast maatregelen op het gebied van techniek en procedures, lag het accent ook op de bewustwording van het werken met patiëntgegevens. De betrokken zorgverleners werden dan ook gewezen op het verhogen van hun `security bewustzijn' bij het omgaan met medisch inhoudelijke informatie van hun patiënten.

Voorbeeldfunctie en voortrekkersrol
Een duidelijk voordeel tijdens de inrichtingsfase was het kwaliteitsniveau van de organisatie. Tegelijk met de NEN7510 certificering wist SMASH glansrijk het HKZ certificaat te verlengen. Deze resultaten onderstrepen de ambitie die directeur Adriaan van Ooijen beoogt, namelijk het bieden van laagdrempelige, kwalitatief hoogwaardige, snelle en efficiënte zorg binnen de eerste lijn. SMASH bekleedt dankzij haar state-of-the-art technologie en superieure beveiliging van haar patiëntgegevens zowel een voorbeeldfunctie als een voortrekkersrol binnen de gezondheidszorg.

Weg vrij voor aansluiting op LSP
De succesvolle samenwerking tussen E.Novation en SMASH staat niet op zichzelf. De oudste huisartsenpost van Nederland maakt al 8 jaar gebruik van de IT diensten en expertise van E.Novation. Dankzij de gezamenlijke inspanningen is SMASH in ieder geval de eerste huisartsenpost die het certificaat weet te behalen. De inrichting van de informatiebeveiliging volgens de NEN7510 norm maakt de weg vrij voor de aansluiting op het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het Landelijk SchakelPunt (LSP). Als vervolgtraject gaat de SMASH verder met de implementatie van de UZI-passen, waarbij het wederom ondersteund wordt door E.Novation.


Over SMASH
De Stichting Mobiele Arsten Service Haaglanden (SMASH) is een samenwerkingsverband van alle huisartsen in Den Haag, Leidschendam, Rijswijk, Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. De SMASH regelt spoedeisende huisartsenhulp buiten kantoortijden. Iedere dag tussen 17.00 uur 's avonds en 8.00 uur 's morgens, gedurende het hele weekend en op alle erkende feestdagen.

Over E.Novation B.V.
E.Novation B.V. richt zich al meer dan 25 jaar op managed services, een verzamelnaam voor alle IT-diensten die ons in staat stellen delen van de bedrijfsvoering van onze klanten uit handen te nemen. E.Novation concentreert zich daarbij op de specialismen secure messaging, integration services, application development, hosting services en business consultancy. E.Novation richt zich primair op de marktvensters gezondheidszorg, overheid en transport & logistiek, waarin het een jarenlange track record van kennis en ervaring heeft opgebouwd. Uiteraard schroomt E.Novation niet ook andere markten van onze diensten en producten te bedienen als daar kansen voor zijn. Meer informatie over E.Novation vindt u op www.enovation.nl.

E.Novation is onderdeel van de VANAD Group, één van de weinige familiebedrijven in de IT-sector. Het bedrijf staat onder leiding van de broers Ad Nederlof (Founder) en Jean Nederlof (COO). De bedrijven binnen VANAD richten zich op Business Process Outsourcing (BPO), IT Outsourcing (ITO), Managed Services, Business Consultancy en Telecom oplossingen. De bedrijvengroep is met zo'n 1.000 medewerkers [700 FTE's] wereldwijd actief in onder meer de gezondheidszorg, transport & logistiek, telecom, financiële dienstverlening en hotellerie. Meer dan 50 topondernemingen zoals KPN, Achmea, Heineken, ABN AMRO, Schenker, RAET, SNS Fundcoach, ECT en ruim 100 grote (overheids)instellingen maken gebruik van de dienstverlening. Meer informatie over VANAD vindt u op www.vanadgroup.com.





Ingezonden persbericht