Een laboratorium ter grootte van een chip


Blue4Green heeft met haar innovatie Lab-on-a-chip een commerciële wereldprimeur in veterinaire diagnostiek

ENSCHEDE, 20091105 -- Het jonge,Twentse bedrijf Blue4Green heeft een laboratorium ter grootte van een computerchip op de markt gebracht. Deze Lab-on-a-chip maakt het mogelijk om bij dieren in de stal of wei met een handheld 'labbook' binnen enkele minuten bloed of urine te testen en een betrouwbare diagnose te stellen.

De chip is direct klaar voor gebruik en meet op basis van capillaire elektroforese concentraties van meerdere soorten mineralen in bloed of urine. Daarmee is de chip de eerste in zijn soort. De metingen kunnen met het 'labbook' vervolgens worden uitgelezen en opgeslagen.

De innovatie is het resultaat van jaren van onderzoek door de Leerstoel BIOS Lab-on-a-chip Group -actief aan de Universiteit Twente en onderdeel van het MESA+ instituut voor nanotechnologie - en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Medimate B.V.

De Lab-on-a-chip van Blue4Green draagt bij aan transparantie in de voedselketen, een beter dierenwelzijn, reductie van medicijngebruik en vermindering van risico op verspreiding van ziekten.

De veterinaire praktijk De Graafschap Dierenartsen zal de chip binnenkort in gebruik nemen.

Bedrijfsinformatie
Blue4Green is een jonge start-up onderneming van de Universiteit Twente en specialiseert zich in de toepassing van nano-technologie in veterinaire diagnostiek. Haar Lab-on-a-chip innovatie werd onlangs genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2009 die 2 december zal worden uitgereikt.

Blue4Green BV





Ingezonden persbericht