Ingezonden persbericht


Persbericht 17 september 2009

Marktwerking in het notariaat: droom of nachtmerrie? Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap kaart in symposium heikel thema aan

De Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap organiseert op donderdag 5 november 2009 in Amsterdam een internationaal symposium over het fenomeen marktwerking binnen het notariaat. Prof. mr. A.H.N. Stollenwerck, voorzitter van de stichting: "Het notariaat heeft deze open discussie nodig om het vakgebied gezond te houden."

Symposium biedt uniek podium tien jaar na introductie Notariswet 1999 De Notariswet van 1 oktober 1999 introduceerde marktwerking in het Nederlandse notariaat, waardoor de sector zich niet alleen geconfronteerd zag met een liberaler vestigingsbeleid, maar ook met het loslaten van bepaalde vaste tarieven. Notarissen dienden voortaan met elkaar te concurreren, wat een positief effect moest opleveren voor de cliënt. Kortom, de notaris moest zich steeds meer gedragen als een ondernemer. Sinds de introductie van de wet in 1999 voerden voorstanders en tegenstanders felle discussies over de voordelen en nadelen van deze nieuwe regelgeving.

Met het symposium op 5 november biedt de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap, tien jaar na invoering van de Notariswet, een podium om argumenten uit te wisselen en gezamenlijk tot aanbevelingen te komen. In het programma laten diverse (inter)nationale specialisten van binnen en buiten het notariaat hun licht schijnen over het thema marktwerking. Zo komen prof. dr. B. Baarsma (bijzonder hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam), mr. A. Hammerstein (raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden en voorzitter van de evaluatiecommissie van de Notariswet in 2005), de Duitse prof. dr. H.C.J. Isensee (emeritus hoogleraar staatsrecht) en mr. A. de Vries (oprichter van De Nieuwe Stempel) aan het woord.

Praktische informatie over het symposium
Het symposium vindt plaats op donderdag 5 november in Amsterdam. De locaties zijn de Lutherse Kerk (Aula van de Universiteit van Amsterdam) op Singel 411 en het nabijgelegen theater Odeon op Singel 460. Het programma start om 9.30 uur en bestaat uit lezingen, een lunch, een paneldiscussie en een afsluitende borrel in theater Odeon. Voor het volledige programma, een overzicht van de sprekers en panelleden en inschrijvingen kunt u terecht op de website www.notarielestichting.nl.

Over de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap De Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap is in 1951 opgericht ten behoeve van het notariaat en de notariële studenten. Haar activiteiten, die zij vanuit een voormalige kapel aan de rand van het Vondelpark uitoefent, worden ondersteund door het grootste gedeelte van het Nederlandse notariaat, door de universiteiten, bij wie zij een aantal bijzondere leerstoelen heeft ingesteld, en in toenemende mate ook door de advocatuur. www.notarielestichting.nl

----------