Ingezonden persbericht


Persbericht

De meesterwerken van
Kees Verwey
5 november 2009 - 17 januari 2010

Tentoonstelling uit magistraal oeuvre opent in Amstelveen november 2009 Opening: donderdag 5 november om 19.00 uur door de Fractievoorzitter van de VVD, Mark Rutte

Kees Verwey, de in 1995 overleden meesterschilder uit Haarlem, exposeert vanaf 5 november aanstaande in alle zalen van museum Jan van der Togt. Een groot aantal meesterwerken van de expressionist, afkomstig uit de collecties van grote musea en bedrijven, wordt voor het eerst samengebracht en bij elkaar getoond. De Stichting Kees Verwey, eigenaar en beheerder van zijn nalatenschap in samenwerking met het Frans Hals museum, toont de meest interessante werken uit haar collectie. Hierbij zijn fantastische stillevens, portretten van 19de eeuwse literatoren en dichters en prachtige doeken van vooraanstaande vrouwen uit de vorige eeuw , door hem vereeuwigd. Ook de beroemde atelierstukken die in 1978 het Stedelijk Museum in Amsterdam in vuur en vlam zetten en Verwey, geboren in 1900, eindelijk nationale erkenning brachten als vooraanstaand kunstenaar, zijn opnieuw te bewonderen. Ook zelden getoond jeugdwerk is te zien evenals enige schetsboeken en studies die hij maakte op reis door Europa.

Een ongekend overzicht van zijn aquarelleerkunst is een ander hoogtepunt van de tentoonstelling. Niet eerder wordt zo duidelijk in een museum-expositie getoond waarom Kees Verwey wordt beschouwd als ongeëvenaard colorist, die de aquarelleerkunst tot grote hoogte bracht en hem wereldwijd tot master maakte van The Art of Water Colors. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties in Japan, Europese landen en de Verenigde Staten. Kees Verwey (1900-1995) is onmiskenbaar een van de grootste Nederlandse schilders uit de vorige eeuw. Getuige van twee wereldoorlogen en opgegroeid in een artistiek milieu met ondermeer zijn ooms dichter Albert Verwey en architect H.P.Berlage, bleef hij tussen talrijke na-oorlogse nieuwe kunststromingen en experimenten, trouw aan zijn manier van schilderen. Dat hij daarbij het experiment niet uit de weg ging, wordt ook getoond op de grote overzichtstentoonstelling Meesterwerken van Kees Verwey in het Jan van der Togt Museum.