Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tijdens jubileumcongres Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen op 5-11 in Ede

Prins Pieter-Christiaan geeft startsein grote fietsactie in 2010

EDE/BENNEKOM, 27 oktober 2009

Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, geeft donderdag 5 november in Ede samen met het 'Nederlands Fietsbel Ensemble' het startsein voor het landelijke fietsjaar 2010. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond hebben samen het initiatief genomen voor dit themajaar waarin Nederlanders middels allerlei opvallende activiteiten onder eenzelfde herkenbare vlag worden geënthousiasmeerd vaker en langer de fiets te pakken.

De Prins is door NISB uitgenodigd omdat hij sterk betrokken is bij de maatschappelijke waarden van sport en bewegen, onder meer als voorzitter van de Laureus Foundation, en zelf ook graag sportief actief is. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen viert zijn tienjarig bestaan met een jubileumcongres 'Meedoen én Uitblinken' in CineMec ExpoTheater in Ede. De Prins wordt in zijn actie 'fietsend' ondersteund door vijf prominenten: Clémence Ross (directeur NISB), Ivo Opstelten (voorzitter Council Olympisch Plan), Paul Rosenmöller (Convenant Gezond Gewicht), Paul Huijts (directeur-generaal volksgezondheid ministerie van VWS) en Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond).

Nog meer hoogtepunten
Het jubileumcongres van hét instituut dat Nederland in beweging brengt, kent nog meer hoogtepunten, zoals een toespraak van staatssecretaris Jet Bussemaker waarin wordt teruggeblikt op 10 jaar NISB. De staatssecretaris onthult o.a. de nieuwe beweegcijfers, waaruit blijkt dat de positieve trend van de afgelopen jaren doorzet. Ivo Opstelten, voorzitter Council Olympisch Plan 2028, geeft zijn visie hoe het Olympisch Plan o.a. gemeenten kan inspireren, waarna NISB daarop inhaakt. Keynote speaker Brian Martin, voorzitter van HEPA (European network for the promotion of health-enhancing physical activity) heeft een studie gedaan naar de inspanningen voor beweegstimulering in Europa en presenteert interessante resultaten: blinkt Nederland uit in vergelijking tot andere landen?

Bijzonder is ook de presentatie van het sportfoto- en tekstboek Heus&Heus van de bekende sportfotografen Bas en Hans Heus. Een bekende topsporter met een gouden Olympische medaille reikt het eerste exemplaar tijdens het congres uit. Verder zal de Edese burgemeester Cees van der Knaap in een korte toespraak het jubilerende instituut in het zonnetje zetten en wordt het eerste exemplaar van het magazine 'In Beweging!' door Clémence Ross aan staatssecretaris Bussemaker aangeboden.

Inschrijven voor het jubileumcongres 'Meedoen én Uitblinken' is nog mogelijk tot en met uiterlijk vrijdag 30 oktober via www.nisb.nl/jubileumcongres. Het congres wordt bezocht door honderden beleidsmakers, wetenschappers en uitvoerend medewerkers uit de domeinen sport, bewegen, onderwijs, gezondheid, welzijn, ouderenzorg, werk en fysieke ruimte.


---