Technische Universiteit Delft

TU Delft Idols: ontwerpers op de stip

Op donderdag 5 november presenteren twintig Delftse wetenschappers tijdens de Delft Design & Engineering Day hun ontwerpen aan een deskundige jury. Degene met het beste nieuwe ontwerp ontvangt ¤ 25.000 om zijn idee marktrijp te makken. Ook de stem van het publiek telt: de publiekslieveling krijgt ¤ 7.500. De twintig genomineerde ideeën variëren sterk: van een instrument dat oogoperaties vergemakkelijkt tot een racemotor met elektrische aandrijving.

Tentakels
De twintig finalisten van de Delft Design & Engineering Award tonen de diversiteit van design en engineering aan de TU Delft. Een van de opvallende finalisten is de I-Flex. Dit is, met een diameter van slechts 0,9 millimeter, het kleinste medische instrument dat in alle richtingen is te besturen. De I-Flex vergemakkelijkt oogoperaties. Instrumenten voor oogoperaties zijn nu nog moeilijk te besturen of te groot. De bedenkers van de I-Flex lieten zich inspireren door de tentakels van een inktvis: stuurbaar en flexibel. Dit resulteerde in een systeem dat bestaat uit zeven kabeltjes en een veer die ze bij elkaar houdt. Door te trekken aan één kabel en te duwen tegen een tegenoverliggende kabel kan een chirurg het mechanisme buigen.

Roggen
Galatea, een andere kanshebber, is een project waarbij een onbemand onderwatervoertuig (Autonomous Underwater Vehicle, AUV) werd gebouwd. Galatea kan geluidsniveaus onder water nauwkeurig in kaart brengen. Het voertuig heeft zelf een stille aandrijving, die geïnspireerd is op de voortstuwing van roggen.

Racemotor
Een derde voorbeeld van Delftse vernieuwingsdrang is VertiGO, een racemotor met elektrische aandrijving. Voordelen zijn onder meer de snelle acceleratie, het stille karakter en de milieuvriendelijkheid. De motor wijkt qua vormgeving en techniek radicaal af van conventionele motoren. Andere kandidaten voor de Delft Design & Engineering Award zijn onder meer de website fileradar.nl, zefherstellend biobeton, het minivliegtuigje DelFly en een gespecialiseerde robothand.

Innovatievermogen
De Delft Design & Engineering Award is bedoeld om de ontwerpende (design) en construerende (engineering) disciplines meer onder de aandacht te brengen. Design en engineering zijn van wezenlijk belang voor de TU Delft en vormen de schakel tussen zuivere wetenschap en grootse innovaties.

Meer informatie
Voor meer informatie, zie: www.tudelft.nl/ddea. Op http://www.ddea.nl/Voteforadesign.aspx staan filmpjes van alle finalisten.