Persbericht

Rotaract Apeldoorn bezoekt project Oekraïne
Jongerenserviceclub ziet impact hulp met eigen ogen

Rotaract, de jongerenserviceclub van Apeldoorn, vertrok 21 oktober met vier leden naar de Oekraïne om het project te bekijken waar zij afgelopen jaar met verschillende acties geld voor ingezameld hebben. In het Oost-Europese land raakten de leden diep onder de indruk. Voorzitter Maarten van Vierssen: "Het geld dat we hebben ingezameld voor een resocialisatieproject voor jongeren die uit een jeugdgevangenis komen is goed besteed. Door onze hulp hebben ze apparatuur kunnen kopen om een garage in te richten. Nu hebben de jongens na hun vrijlating werk en uitzicht op een toekomst."

De 5.000 Euro die Rotaract voor het goede doel verdiende werd geschonken aan de Oekraïense Sophia Foundation. Deze lokale stichting houdt zich bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden in een drietal jeugdgevangenissen. Er worden bijvoorbeeld praktijklessen gegeven, zodat de jongeren tijdens hun detentie een vak kunnen leren. Ook worden medische afdelingen ingericht en de voeding verbeterd, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bakkerij. Overigens zijn de jongeren in de gevangenissen zeker niet allemaal zware delinquenten. Rotaracter Olaf Prinsen: "We ontmoetten een jongen die in de bakkerij van een van de gevangenissen werkt. Hij heeft zeven jaar cel gekregen voor het stelen van een auto. Onvoorstelbaar veel, zeker als je bedenkt dat het betekent dat hij zijn jeugd moet doorbrengen in een gevangenis waar de leefomstandigheden verre van ideaal zijn".

De reis heeft een grote indruk gemaakt op de Apeldoorners. Van Vierssen: "De armoede in het land, waar een enorme gastvrijheid tegenover staat. Daarnaast het beeld van drie jeugdgevangenissen waar gewoonweg hele slechte leefomstandigheden zijn. Maar waar mensen heel hard werken om ervoor te zorgen dat de jongens het beter krijgen en zicht hebben op een toekomst. Tegenstellingen waar wij ons niets bij voor konden stellen. Zo leer je wel relativeren. We hebben het echt wel heel goed hier."

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht