Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de raadscommissies


Vorige week vergaderden een aantal raadscommissies. U leest een kort verslag per raadcommissie.

Raadscommissie Dienstverlening: dinsdag 27 oktober 2009 Tijdens deze vergadering behandelde de commissie Dienstverlening uitsluitend de Programmabegroting 2010 en de 21 collegevoorstellen tot wijziging daarvan.

Programmabegroting en 1e begrotingswijziging
Alle commissieleden stonden langdurig stil bij het snel oplopend aantal bijstandsgerechtigden als gevolg van de economische crisis. Voor het zo goed mogelijk opvangen (en verminderen) van die toename wil het college de huidige reserve volgend jaar met 1,5 miljoen aanvullen. Ook de commissie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en verwacht dat het college actie onderneemt. Volgens de wethouder is inmiddels een actieplan opgesteld: "Aanvallend vermogen in krappe tijden". Dit plan probeert de instroom van bijstandsgerechtigden te beperken en de uitstroom ervan te bevorderen.

Capelse Jeugdraad
Een heikel onderwerp was het beschikbaar stellen van ¤ 75.000 voor de begeleiding, ondersteuning en activiteiten van de Capelse Jeugdraad (hierna CJR). Hoewel erkend wordt dat de CJR zijn nut heeft bewezen, vond men dit bedrag aan de hoge kant. Gesuggereerd werd de CJR op dezelfde manier te behandelen als andere adviesraden voor college en gemeenteraad. Voor de gedeeltelijke dekking van het CJR-budget stelt het college voor het budget voor de stelpost projecten via LinC vanaf 2011 met ¤ 50.000 te verminderen. De commissie was verdeeld over dat voorstel.

Bibliotheek en Isala Theater
Een ander discussiepunt was het collegevoorstel om ¤ 100.000 te korten op de subsidie van de bibliotheek. Het betoog daartegen van de bibliotheekdirecteur werd door een aantal fracties onderschreven, vooral door de beperkte (puur financiële) onderbouwing van het voorstel. Enkele fracties hadden moeite met de begrotingspost "onderhoud Isala-theater" (¤ 250.000). Volgens de wethouder zijn deze uitgaven nodig en onontkoombaar, omdat met name de technische installaties van het 13 jaar geleden in gebruik genomen gebouw hard aan vervanging toe zijn.

Cultuurnota
Ten slotte gingen alle fracties in op het voorstel geld beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de Cultuurnota. Een dag later werd de inhoud van deze nota besproken. Volgens het college is voor de uitvoering van deze nota ¤ 184.000,- structureel per jaar nodig. Omdat daarvan binnen de bestaande budgetten voor cultuur al ¤ 159.000 gedekt is, resteert nog een bedrag van ¤ 25.000. Sommige fracties twijfelden aan de noodzaak om hiervoor zoveel gemeenschapsgeld beschikbaar te stellen. Andere fracties legden een relatie met het collegevoorstel om nu al ¤ 25.000 te bezuinigen op de post evenementen. Terwijl de "Evenementennota" nog door de raad moet worden besproken en (al dan niet ongewijzigd) vastgesteld. De uitleg van wethouder Van den Heuvel kon de betreffende fracties nog niet overtuigen.

Raadscommissie Dienstverlening: woensdag 28 oktober 2009 Omdat de commissie op dinsdag 27 oktober uitsluitend had gesproken over de Programmabegroting 2010 en de 21 collegevoorstellen tot wijziging daarvan, werden de resterende agendapunten de avond daarna behandeld.

Cultuurnota 2009 - 2012
In eerste instantie besprak de commissie de gemeentelijke Cultuurnota 2009-2012 "Kunst ontdekken, Kunst delen, Kunst beleven". De commissie had in het algemeen waardering voor de inhoud daarvan. Wel twijfelden sommige commissieleden over nut en noodzaak van het collegevoorstel om een Cultuurbalie op te richten en een cultuurcoördinator aan te stellen. Deze cultuurcoördinator kan verbindingen leggen tussen vraag en aanbod op het gebied van kunsteducatie en professionele ondersteuning. Volgens het college is daarvoor ¤ 184.000 structureel per jaar nodig. Omdat van dit bedrag binnen de bestaande budgetten voor cultuur al ¤ 159.000 gedekt is, resteert nog een bedrag van ¤ 25.000. De uitleg van de wethouder Van den Heuvel kon de betreffende fracties niet overtuigen. De wethouder deelde mee dat hij deze Cultuurnota tijdens de raadsvergadering (op 9 november) terug zou nemen, als de raad in meerderheid zou besluiten om het resterende budget niet beschikbaar te stellen.

Notitie Wmo collectief
De commissie sprak uitgebreid over de notitie Wmo collectief. Omdat de opbouw van de Wmo-reserve de afgelopen jaren sneller is verlopen dan verwacht, stelt het college voor de Wmo beleidsrijker vorm te geven, vooral om het collectieve niveau aan te passen. Concreet gaat het om vijf Wmo-producten: een coördinator/projectleider voor het Woonservicepunt in Schollevaar uitbreiding van het project ZorgSaam
een structurele gemeentelijke bijdrage aan het Afasiecentrum voortzetting en uitbreiding van het project Buurtmoeders het aanleggen van een reserve voor toekomstige beleidsmaatregelen. De commissie stemde in met het voorstel. Wel verzocht de commissie wethouder Jaliens om op korte termijn een overzicht te verstrekken van de stand van zaken bij alle lopende beleidsactiviteiten in het kader van de Wmo. De wethouder zegde dit toe.

Raadsbrede commissie Middelen en Buitenruimte: donderdag 29 oktober 2009 Tijdens deze raadsbrede commissievergadering stonden twee onderwerpen centraal.

Rekenkameronderzoek Isalatheater
De Rekenkamer heeft een onderzoek gehouden naar het Isalatheater. Centrale vraag in dit onderzoek was: op welke wijze is de financiële bijdrage van de gemeente aan het Isalatheater besteed en geregeld en in hoeverre heeft deze bijdrage geleid tot het tot stand komen van een breed cultuuraanbod.

De Rekenkamer constateert dat door de gemeente geen eenduidig ambitieniveau is geformuleerd voor het theater. Het Isalatheater zelf heeft de ambitie van een volwaardig stadstheater. Als gevolg van onvoldoende ambitieafstemming heeft het Isalatheater te maken met een jaarlijks exploitatietekort van ongeveer ¤ 135.000,--.

De fracties waren het niet met elkaar eens of het onderzoek van de Rekenkamer nieuwe feiten aan het licht heeft gebracht. De conclusies werden verder wel onderschreven. Algemeen vond men dat nu vooral vooruit moet worden gekeken en dat de ambities voor het theater duidelijk moeten worden. Het college zal in november aan de raad een discussienotitie over de toekomst van het Isalatheater voor leggen. De fractie van Leefbaar Capelle vond dat die discussie het best na de verkiezingen van maart 2010 gevoerd kan worden, maar de overige fracties zagen een discussie in november wel zitten.

Herijking Capelle 2020
In 2000 heeft de gemeenteraad van Capelle de strategische visie voor Capelle in 2020 vastgesteld: een groene veilige woonstad van 65.000 inwoners met een eigen identiteit en karakter, en onder andere een bruisend stadshart en recreatieve voorzieningen in de buurt. Ruim twee jaar geleden nam de gemeenteraad een motie aan waarin de raad zich voornam over de verdere ontwikkeling van deze visie een denkpauze te nemen. Vooral de hoeveelheid te realiseren woningbouw voor de komende jaren was hiervoor aanleiding.

Na het werk van een eigen raadswerkgroep, een onderzoeksbureau en enkele workshops van raad en colleges, stelde het college voor om een nieuw perspectief met elkaar vast te stellen. Een perspectief om tot en met 2020 minimaal 1.870 en maximaal 3.000 woningen te bouwen en met de opbrengsten een impuls te geven aan de sociale leefomgeving in Capelle. Als er minder woningen gebouwd worden, zijn volgens het college lastenverzwaringen en/of bezuinigingen noodzakelijk.

Tijdens de vergadering bleek dat de commissie nog niet op basis van het collegevoorstel dat perspectief wilde vaststellen. Alleen Leefbaar Capelle kon zich vinden het collegevoorstel. De andere fracties vonden het raadsvoorstel tekort schieten en waren nog niet overtuigd dat het de keuze óf bouwen óf lastenverzwaring/ bezuinigen is. Verschillende fracties (o.a. PvdA, Groen Links en ChristenUnie) willen ook naar een lichte vermindering van het aantal inwoners streven en daarvoor minder bouwen. Onduidelijk bleef aan het einde van de vergadering hoe de verdere discussie over dit onderwerp nu gaat plaatsvinden.