Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Deze week in VNG Magazine nr. 25 vrijdag 6 november 2009


* Internet eigentijds campagnemiddel
De strijd om de gunst van de kiezer zoekt nieuwe wegen. Websites en weblogs, social media en social networks zetten de toon. De politiek werpt zich op Hyves, Facebook, LinkedIn, Flickr, YouTube en Twitter. Internet als campagnemiddel, derde aflevering in de serie 'De weg naar 3 maart'.


* Willem Vermeend gelooft heilig in stadseconomie Om de economische crisis het hoofd te bieden, moeten de gemeenten zelf aan de slag. De groei manifesteert zich straks in de stad en regio. In de regionale stadseconomie schuilt de kracht. De gemeente kan daarbij een unieke rol vervullen. Het lokale bestuur moet zich dan wel focussen op de digitale economie en op duurzame energie. De opvattingen van professor Willem Vermeend.


* Stembureaus langer open
De stembureaus zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart tot negen uur 's avonds open. Dat heeft het kabinet besloten. De VNG is voor een vroegere sluiting, omdat het tellen van de met de hand uitgebrachte stemmen veel tijd kost. BZK zoekt naar manieren om het telproces te stroomlijnen.


* Last van late invoering GBA
Gemeenten moeten hun basisadministratie (GBA) 1 januari op orde hebben. Dat gaat niet overal lukken, zegt voorzitter Cees Meesters van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Niet alleen gemeentelijke afdelingen hebben daar last van, maar ook tal van afnemers die een wettelijk recht op toegang hebben tot de GBA, zoals het UWV, de Studiefinanciering, de Belastingdienst en de corporaties.


* Dantumadeel scoort met drietalig onderwijs
Hoe jonger ze zijn, hoe gemakkelijker kinderen een tweede taal oppikken. Of een derde, vermoeden ze in Dantumadeel. Wie het geluk heeft daar geboren te zijn, krijgt direct - naast het Nederlands en het Fries- het Engels aangeboden. Het project Meertalig Veenwouden leverde de gemeente onlangs de titel 'meest innovatieve kleine gemeente' op.


* Inburgering Den Haag kan beter
De lokale Haagse Rekenkamer heeft de gemeente Den Haag op de vingers getikt over de inburgering. Die is volgens het onafhankelijke onderzoeksinstituut onder de maat. De kwaliteit laat te wensen over, het aantal inburgeraars dat met goed gevolg het examen haalt is extreem laag en inburgeraars die zijn geslaagd, komen nauwelijks aan een baan.


* Blijvende steun voor wijkenaanpak
Bijna alle partijen in de Kamer steunen de wijkenaanpak van het kabinet. Zij maken zich vooral zorgen over de financiering na 2011.


* Meer ondernemers in prachtwijken
Het aantal ondernemingen groeit in de veertig zogeheten prachtwijken, zo blijkt uit onderzoek van EIM. De toename is mede van belang voor de werkgelegenheid in die gebieden.


* Geen massale uittocht bij de brandweer
Er is geen sprake van een drastische daling van het aantal vrijwilligers bij de brandweer. Eerdere, foutieve cijfers van het CBS wezen op een uittocht van duizend brandweervrijwilligers in drie jaar. Uit gecorrigeerde cijfers blijkt dat het gaat om 543 vrijwilligers.


* VNG Nieuws

Krimp raakt alle gemeenten
Krimp is landelijk en lokaal het gesprek van de dag. In deze rubriek de visie van VNG-directieraadslid Sandra Korthuis en de presentatie van het Krimpkompas. En verder:

* Groningen zorgt voor jeugd

* Bestuurskracht in Zuid-Holland

* Handen ineen voor bouwtechnici

Nummer 26/27 de P&O special verschijnt op 20 november 2009 Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.




Ingezonden persbericht