Ingezonden persbericht


GEMEENTERAADSFRACTIE ROTTERDAM

Persbericht

VVD Rotterdam: voorstel betaald parkeren complete chaos

ROTTERDAM, 5 oktober 2009: Wethouder Vervat (PvdA) heeft voor complete chaos gezorgd in de commissie Verkeer en Vervoer waar de plannen voor het verhogen van het parkeergeld zijn besproken. Vragen van de VVD en vele andere partijen over de precieze onderbouwing en verdeling van het geld bleven volkomen onbeantwoord.

'Ik heb een paar simpele vragen gesteld. Het college zegt meer geld nodig te hebben voor het investeringsprogramma. Mijn vraag: welke investeringen? Het college wil de toezichtskosten van Stadstoezicht via de tariefsverhoging dekken. Mijn vraag: wat zijn de toezichtskosten? Wat zijn de opbrengsten van de boetes? De wethouder wist het niet of sprak het eigen collegevoorstel tegen', aldus Bas van Tijn, woordvoerder verkeer.

Het college stelt een wirwar aan verhogingen en verlagingen voor, maar laat onbenoemd wat de totale bedragen zijn die daar bij horen.

Volgens het collegevoorstel wordt ¤6 mln aan toezichtskosten door de tariefsverhoging gedekt. De VVD concludeert daaruit dat daarmee de ¤6 mln extra taariefsopbrengsten al vergeven is. Dan is er dus geen geld meer over voor extra investeringen hoewel het college daar ook geld voor wil uittrekken. 'Is dit beleid of is er over nagedacht? Het is een chaos'.

In de begroting en andere documenten staat klip en klaar dat de verhoging feitelijk alleen bedoeld is om het begrotingstekort van het college te dekken. Het geld verdwijnt dan bijvoorbeeld naar het tekort op het 'werk-deel' van de sociale dienst. Dat budget is bedoeld om werklozen aan het werk te krijgen. Bas van Tijn: 'Dat is nog het meest erge. De automobilist gaat meebetalen aan zaken die niets met parkeren te maken hebben. De auto is een vervoermiddel en geen melkkoe!'.