Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Amsterdam, 5 november 2009

Ouders laten het afweten in de strijd tegen hoofdluizen.

Jaarlijks 150.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen besmet.

Basisscholen voeren al jarenlang de strijd tegen hoofdluizen, veel ouders laten het afweten. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder 100 basisscholen in Nederland. Volgens basisscholen gebeurt het veel te weinig dat ouders thuis controleren op hoofdluizen, hierdoor zadelen ze basisscholen steeds weer met een groot en terugkerend probleem op. Terwijl de verantwoordelijkheid, volgens de school, bij de ouders ligt.

Volgens basisscholen controleren ouders hun kinderen thuis zelden op hoofdluizen. Alleen als ze de nare beestjes een keer thuis hebben gehad, zijn ze er iets alerter op. Maar ook dan is van regelmatig controleren geen sprake. Als basisscholen zich net zo zouden gedragen als ouders zou het luizenprobleem helemaal niet meer te overzien zijn. Jaarlijks raken 150.000 tot 225.000 basisschoolleerlingen besmet. Scholen verwachten dat dit aantal alleen maar zal toenemen als er niets gaat veranderen. Ondertussen hebben scholen er hun handen vol aan, ook na afgelopen herfstvakantie was het naar verwachting weer raak. Geen luizenbaantje voor scholen

Basisscholen nemen veel taken op zich om hoofdluis en de verspreiding ervan te voorkomen. LOD's (Luizenopsporingsdiensten), Pluiscommissies en Kriebelmoeders worden in het leven geroepen om de kinderen regelmatig te controleren. Zodra er luizen gevonden worden, wordt de schooldirectie erbij gehaald om de ouders van het besmette kind te bellen. Daarnaast zijn scholen druk in de weer met luizenzakken of luizencapes om verspreiding te voorkomen. Niet bepaald een luizenbaantje dus voor scholen. "Maar als school ontkom je er niet aan, je kunt moeilijk niets doen."

Scholen vinden dat de verantwoordelijkheid voor een luisvrij kind bij de ouders ligt: "Als zij ervoor zorgen dat kinderen luisvrij naar school gaan, komen hoofdluizen ook niet op school terecht." "Daarnaast moeten ouders beter behandelen zodra het kind hoofdluizen heeft. Er hoeft maar één moeder nalatig te zijn en voor je het weet, is de hele klas besmet en begint de ellende weer opnieuw." Bovendien weten veel ouders niet goed hoe ze hoofdluizen moeten behandelen om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. "Sommige gezinnen blijven wel een jaar lang met hoofdluizen doorsukkelen." "Het kost echt geen moeite om je kind af en toe even te controleren en het bespaart iedereen veel ellende!" De nalatigheid van ouders wordt nu in zekere zin juist `beloond', omdat de school het probleem op zich neemt.

Ouders verantwoordelijk voor verspreiding hoofdluis Basisscholen hebben sterk behoefte aan actieve en betrokken ouders als het gaat om hoofdluizen. Ze kunnen de strijd niet alleen aan. Ouders zouden thuis en met name in de vakanties beter moeten controleren zodat ze direct kunnen beginnen met behandelen van besmette kinderen vóór deze weer naar school gaan. Volgens basisscholen zijn de ouders eindverantwoordelijk voor het luisvrij zijn van hun kind: "Als je kind met hoofdluizen besmet raakt, is dat heel vervelend. Maar het is nog vervelender als andere gezinnen en de school daar de dupe van worden. Ouders moeten PRO-ACTIEF gaan controleren, anders wordt dit probleem nooit minder!" Dit onderzoek is in de maanden september en oktober 2009 uitgevoerd onder 100 basisscholen door heel Nederland. Voor het onderzoek zijn telefonische kwalitatieve diepte-interviews afgenomen onder leidinggevenden van basisscholen. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Psyma.




Ingezonden persbericht