Inflatie blijft voorlopig laag

Amsterdam, 05 november 2009

Consumenten zien de prijzen beperkt stijgen. En terecht, want de inflatie is ook historisch gezien laag. Onder invloed van kostenbesparingen zal dat voorlopig nog wel zo blijven, met een inflatie van rond de 1%.

De prijsttijgingen zijn beperkt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van woensdag. De helft (50%) van de 51.700 respondenten noemt de prijsstijging over de laatste twaalf maanden zwak tot matig. Volgens een kwart (26%) zijn de prijzen gelijk gebleven. Een op de zeven (15%) ziet sterk gestegen prijzen, terwijl een groep van 6% denkt dat de prijzen zijn gedaald. Per saldo zien de respondenten dus milde prijsstijgingen over het laatste jaar.

Gevoelstemperatuur klopt

Consumenten zien de prijzen een stuk minder stijgen dan vorig jaar zomer. Tweederde (63%) van de respondenten noemde de prijsstijgingen toen sterk (tegen 6% nu). Het gevoel van consumenten sluit goed aan bij de officiële statistieken. In juli en augustus vorig jaar piekte de inflatie (met 3,2%). Afgelopen juli bereikte de inflatie een bodem (op 0,2%). Vandaag blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de prijzen in oktober 0,7% hoger waren dan een jaar eerder. Daarmee loopt de inflatie iets op, maar historisch gezien blijft zij nog altijd laag.

Voorlopig stijgen prijzen weinig

Hoewel het economisch herstel is ingezet, draait de economie nog lang niet op volle kracht. Veel bedrijven bliven scherp op de kosten letten en concurreren op prijs om hun omzet op peil te houden. Een van de manieren om op de kosten te besparen is om te werken met minder personeel. Momenteel doen veel bedrijven dat tegelijkertijd, waardoor de werkloosheid oploopt en consumenten de hand op de knip houden. Dat dwingt bedrijven weer om hun producten aantrekkelijk te blijven prijzen. Zo hebben kostenbesparingen van bedrijven via deze omweg invloed op de prijzen die ze kunnen vragen. De komende kwartalen blijft de inflatie volgens het ING Economisch Bureau in de buurt van de 1%.

© 2009 ING Economisch Bureau