Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2009

Vragen van de leden Besselink, Depla (beiden PvdA) en Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over de functiemix in de BVE-sector


1. Geldt in de BVE-sector een convenant met de afspraak dat het verloop van de functies LB, LC, LD en LE (functiemix) in Benchmark-presentaties op basis van een nulmeting bezien vanuit de Benchmark MBO 2007?{1}


2. Zijn bij de eerste presentatie in 2008 deze cijfers niet gepresenteerd?


3. Hoe beoordeelt U dat bij de instellingen waar de onderhandelaars van UNIENFTO /CMHF kijken naar de procentuele verdeling tussen de functies, bijna overal een stijging van het percentage LB-functies valt waar te nemen en een daling van het percentage functies in de schalen LC en LD?


4. Worden LC- en LD-functionarissen bij de betrokken instellingen die weggaan, niet vervangen door nieuwe vergelijkbare docentfuncties en worden doorgroeimogelijkheden van de LB-functie naar hogere functies niet benut?


5. Welke effecten verwacht U van deze ontwikkeling voor de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep in de BVE-sector op lange termijn?


6. Welke stappen gaat U zetten om de BVE-instellingen alsnog ertoe te bewegen om recht te doen aan de geest van het Actieplan LeerKracht?


7. Wilt U deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg inzake leraren van 19 november 2009?

{1} "Van de voorzitter: Wordt de functiemix toch nog een probleem?" in UNIENFTOTijdschrift, 30 oktober 2009