Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Unaniem advies over de toekomst van de Noordelijke Randstad

Den Haag, 5 november 2009

Nederland zal stevig moeten investeren in de Noordelijke Randstad, met name in de stedelijke kwaliteit, verbindingskwaliteit en omgevingskwaliteit ervan. Dat blijkt uit het advies van het platform RAAM-brief, een samenwerking tussen maatschappelijke partijen, dat vandaag door voorzitter Van Woerkom is aangeboden aan de ministers Cramer en Eurlings. Het advies is gericht aan het kabinet, dat binnenkort besluiten zal nemen over vijf samenhangende projecten in de Noordelijke Randstad. Door nu de juiste keuzen te maken, kan een goede basis worden gelegd voor de omvorming van dit gebied tot een Europese topregio. Dat is van cruciaal belang, niet alleen voor onze economie, maar ook om internationaal mee te blijven tellen op het gebied van kennis en cultuur. In haar advies pleit het platform voor een hoog ambitieniveau, maar wel in combinatie met realiteitszin in de uitvoering.

Op verzoek van het kabinet heeft het platform zich geconcentreerd op de samenhang tussen de projecten en de manier waarop die projecten optimaal kunnen bijdragen aan de metropoolvorming in de Noordelijke Randstad. De stedelijke driehoek Amsterdam-Almere-Utrecht heeft de potentie zich te ontwikkelen tot een topregio met een grote diversiteit aan kwaliteiten, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Maar dan moet er de komende decennia consequent en eendrachtig worden gewerkt aan deze hoge ambitie.

Het platform beveelt aan om in te zetten op de ontwikkeling van Almere tot een volwaardige stad met een eigen identiteit en bijzondere woon- en werkmilieus. Ter bevordering van extra werkgelegenheid en een gunstig vestigingsklimaat zal extra aandacht zal moeten worden besteed aan de ontwikkeling van onderwijs en cultuur in deze stad De groei van Almere zal gepaard moeten gaan met de ontwikkeling van een samenhangend metropolitaan OV-netwerk, met een nieuwe verbinding tussen Almere en Amsterdam en op de wat langere termijn een nieuwe verbinding tussen Almere en Utrecht.
Wil de Noordelijke Randstad zich kunnen ontwikkelen tot het Blauwe Hart van Nederland, dan zal de ecologische kwaliteit van het Markermeer-IJmeer aanzienlijk moeten worden verbeterd.

Het platform adviseert vanwege de risico's en onzekerheden, die een dergelijke langetermijnontwikkeling met zich meebrengt, de investeringen in de tijd te spreiden. Voorzichtigheid en beperkte middelen mogen er echter niet toe leiden dat het ambitieniveau naar beneden wordt bijgesteld. Dit kan worden vermeden door stapsgewijs en met realiteitszin te werk te gaan. Krachtenbundeling van publieke en private partijen is daarbij essentieel, evenals het formuleren van een integrale ontwerpopgave voor het IJmeer, waarin de aanbevolen investeringen in verstedelijking, infrastructuur en omgevingskwaliteit samenkomen.

De bevestiging door het kabinet van zowel het ambitieniveau als de integrale planvorming is onmisbaar bij de ontwikkeling van de Noordelijke Randstad tot een metropolitaan gebied met internationale allure. Alleen wanneer de uitgangspunten en ambitie helder zijn zullen de betrokken partijen elkaar in de uitwerking kunnen vinden. Dat zal de gewenste ontwikkeling van het gebied tot een topregio, die als motor voor de nationale economie fungeert, dichterbij brengen.