Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 november 2009

Bijeenkomst Bewonersinitiatieven

Kom op donderdag 12 november vanaf 18.00 uur naar het Stadsdeelkantoor met je idee voor de buurt.

Wij belonen een goed idee voor de eigen buurt omdat we onderling contact belangrijk vinden. Dus: kom op met je idee! Het mag van alles zijn: een cursus voor buurtgenoten, een toernooi, een huiskamerconcert, of een groot project.

Dien je idee in en praat met buurtgenoten hoe je iets tot stand kunt brengen. Neem plaats in de regiegroep zodat je kunt meebeslissen waar het geld naar toe gaat. Ter plaatse is er uitleg over indienen van een idee. Vanaf 18.00 uur is er een kopje soep en een broodje en heb je de kans om je buurtgenoten te ontmoeten. Ook zijn er twee portefeuillehouders aanwezig met wie je informeel van gedachten kunt wisselen.

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Buurtoverleg in november

Er is weer een nieuwe ronde buurtoverleggen in november. Het buurtoverleg wordt drie keer per jaar georganiseerd door het stadsdeel. Hier kunnen bewoners en ondernemers direct in contact komen met bestuur en ambtenaren van De Baarsjes.

Tijdens het buurtoverleg worden alle onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid van de buurt besproken. Zoals veiligheid, speel- en verblijfsruimtes, groen, en de schoonheid op straat. Bij het overleg is de buurtwethouder aanwezig, er zijn verschillende ambtenaren, de politie (de buurtregisseur) en een opbouwwerker van stichting Dock. Op die manier kan het stadsdeel vragen liefst meteen beantwoorden, en als dat niet mogelijk is gaat het stadsdeel er meteen mee aan de slag!

Buurtoverleg Postjesbuurt met buurtwethouder Ab Cherribi

Maandag 16 november, 19.30 - 21.30 uur, Trouwzaal Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224

Buurtoverleg Jan Maijenbuurt en Mercatorbuurt met buurtwethouder Coos Hoebe

Woensdag 18 november, 19.30 - 21.30 uur, Buurthuis Tagerijn, Balboastraat 18

Buurtoverleg Chassébuurt met buurtwethouder Ab Cherribi

Maandag 23 november, 19.30 - 21.30 uur, Buurthuis Chassé, Chasséstraat 91

Buurtoverleg Does-, Tromp- en Geuzenbuurt met buurtwethouder Godfried Lambriex

Maandag 30 november, 19.30 - 21.30 uur, Ontmoetingsruimte Bestevaer, Jan van Galenstraat 107-G

Jouw idee? Dat gaan we doen!

Baarsjesjongeren kunnen nu lid worden van de Jongerendenktank. Een exclusieve club van 12 jongeren die het stadsdeel gaat vertellen wat ze moeten doen. De Jongerendenktank komt een paar keer per jaar bij elkaar om oplossingen te bedenken voor jongerenzaken. Eerste sessie: een geweldige striptekenworkshop om onderwerpen en oplossingen naar boven te halen.


- Start: maandag 30 november van 17 - 20 uur


- Met hapjes en drankjes


- Club Rainbow, Van Speijkstraat 65


- Deelnemers: 12 Baarsjesbewoners van 15 tot 18 jaar


- Beloning: jouw ideeën uitgevoerd

Interesse? Bel of mail Ouarda Farouk: 020 - 589 2517 / o.farouk@baarsjes.amsterdam.nl

Bouwkeet van Het Stedelijk on tour in De Baarsjes

Het Stedelijk toert door Amsterdam onder de naam Stedelijk in de Stad, onder meer met een artistieke versie van een bouwkeet. De Bouwkeet van het Stedelijk Museum staat van 4 tot en met 28 november in De Baarsjes, ter hoogte van de Postjesweg 7 op het pleintje voor restaurant ConFusion.

Kom langs voor ontmoetingen, koffie of vragen aan het Stedelijk. Iedereen kan zijn mening geven, kunstenaars ontmoeten en meedoen aan de - gratis - workshops!

Op zaterdag 7 november van 14.00-16.00 uur kunnen bewoners bijvoorbeeld deelnemen aan een Fietsexpeditie langs opmerkelijke kunstwerken onder leiding van PJ Roggeband. Deze voert langs de inspirerende randen van De Baarsjes. Om 16.00 uur sluit de expeditie met een borrel in De Bouwkeet.

De bouwkeet is open van woensdag tot en met zaterdag van 12.00- 18.00 uur en op donderdag van 12.00-20.00 uur geopend. De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Aanmelden voor de activiteiten is gewenst via telefoonnummer 020 573 27 41 of via stedelijkindestad@stedelijk.nl.

Kijk voor meer informatie en het complete programma op: www.stedelijkindestad.nl

Baarsjes Sportclub

Sportbuurtwerk en Jongerenwerk The Mall starten met de wekelijkse "Sportclub". De Sportclub organiseert sporttoernooien voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Woensdagmiddag van 15.00 tot 17.30 uur zijn ze wisselend in de Zuidpool en in Club Rainbow actief. Deelnemers aan de sportclub strijden wekelijks tegen elkaar met sporten als tafeltennis, tafelvoetbal, penaltyshot, etc. Elke week zijn er punten te verdienen. Wie op 19 december de meeste punten heeft mag gratis met vrienden of familie naar Walibi Flevoland. Om mee te doen aan de activiteiten kunnen jongeren zich inschrijven in de Zuidpool of Club Rainbow.

11 nov. Soccer Trics in Zuidpool

18 nov. Soccer Trics in VTC

25 nov . Paaltjesvoetbal in Zuidpool

2 dec. Paaltjesvoetbal in VTC

9 dec. Panna knock-out in Zuidpool

16 dec . Panna knock-out in VTC

Nieuwe Aikodo Club

We hebben weer een nieuwe sportclub in De Baarsjes: Vereniging Aikido Tenchidojo, gevestigd in de Corantijnschool. Een gezellige en sportieve club. Deelnemers moeten 13 jaar of ouder zijn, gevorderden en beginners. Aikido is een mooie Oosterse verdedigingssport. Of zoals Mirohei Ueshiba het zou zeggen: "Move like a beam of light: fly like lightning, strike like thunder, whirl in circles around a stable center."

Meer informatie: www.tenchidojo.nl

Krajicek Playground op Corantijnplein

Het dagelijks bestuur wil een Krajicek Playground op het Corantijn plaatsen. Van vijf locaties bleek het Corantijnplein de meest geschikte locatie te zijn. Het stadsdeel gaat tijdens een bewonersavond vier verschillende ontwerpen bespreken met buurtbewoners en de Corantijnschool. Het dagelijks bestuur legt daarna twee verder uitgewerkte voorstellen voor aan de raadscommissie om daaruit het definitief ontwerp te kiezen.

Aanvankelijk zocht het stadsdeel al in 2007 een locatie voor de aanleg van een Cruijff Court, maar dat moest voldoen aan specifieke afmetingen, die in het stadsdeel niet te vinden waren. Daarom koos het bestuur in 2008 voor de aanleg van een Krajicek Playground, omdat een dergelijke voorziening minder specifiek aan bepaalde afmetingen moet voldoen.

Portefeuillehouder Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Gemeentelijk Monumenten Project

Het dagelijks bestuur heeft de definitieve lijst met panden vastgesteld die mogelijk gemeentelijk monument kunnen worden. Dit is een onderdeel van het Gemeentelijk Monumenten Project.

Het stadsdeel organiseert daarom een informatieavond op donderdag 19 november, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224. Deze informatieavond is bedoeld voor alle eigenaren van toekomstige monumentenpanden. Op deze avond geven zowel De Baarsjes als Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) uitgebreide informatie over de achtergronden en selectiecriteria van dit monumentenproject.

De bijzondere samenhang van stratenplan en bebouwing is bepalend voor het karakter van De Baarsjes. Deze architectuurstijl wordt ook wel met de term 'Amsterdamse School' aangeduid. Internationaal geldt deze architectuurstroming als een voorbeeld van bijzondere bouwkunst. Sommige panden zijn al Rijksmonument omdat ze zo bijzonder zijn. Andere panden moeten nog beschermd worden.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Juni Kunstmaand 2010 - ¤ 40.000 subsidie voor openingsevenement

De Baarsjes heeft voor het openingsevenement van Juni Kunstmaand 2010 een subsidiebedrag te vergeven: ¤ 40.000 voor de organisatie en opzet van één groot publiekstrekkend evenement tijdens Juni Kunstmaand 2010.

Juni Kunstmaand maakt voor de negende keer de schatkamer van kunst en cultuur in De Baarsjes zichtbaar aan de buitenwereld. Eén maand lang kunnen alle Amsterdammers van alle leeftijden in de weekenden en op woensdagmiddag naar kunst en cultuur in De Baarsjes kijken, luisteren en, wanneer mogelijk, eraan deelnemen (zie www.junikunstmaand.nl).

Het festival biedt een breed platform aan allerlei artistieke uitingen; van fietsexpeditie tot midzomernachtswensen, van toneeluitvoering tot performancekunst en van wereldmuziek tot klassiek concert. Alle activiteiten en evenementen worden georganiseerd door kunstenaars en culturele instellingen in het stadsdeel.

Mensen of organisaties met ideeën kunnen vòòr 16 november 2009 de volledige en concrete opdrachtformulering aanvragen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Trix Berkhof, t.berkhof@baarsjes.amsterdam.nl.

Presentatie beeldvorming Mercatorbuurt

Op dinsdag 10 november om 10.00 uur presenteren vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam het rapport 'Uitwerking Imagoverbetring Mercatorbuurt'. De studenten zijn via het Atelier Stedelijke Vernieuwing actief bij de BOOT en doen nu een minor. Zij hebben een aantal ideeën uitgewerkt op basis van het Uitvoeringsplan Wijkaanpak Mercatorbuurt 2008, dat als ondertitel "Een buurt om te ontdekken" heeft. Zij hebben met sleutelfiguren in de Mercatorbuurt gesproken en hun uitwerking gebaseerd op bestaande ideeën:


- wonen (samenvoegen, nieuwbouw, renovatie)


- de ontdekkingsreizigers (tientallen straten hebben namen van ontdekkingsreizigers uit de hele wereld); zij laten dat terug komen in het straatbeeld


- futuristische fietsenrekken in de Mercatorbuurt


- activiteiten op het Mercatorplein (jaarlijks terugkeren feest à la Kwakoe festival: ook klein begonnen)


- winkels (variatie in aanbod)


- geveltuinen (door corporaties in gang gezet)


- wereldrecord op het Mercatorplein (met jongeren in het stadsdeel bedenken en uitvoeren)


- water (Admiralengracht beter benutten)


- 2012 Mercatorjaar

De presentatie is in de Raadzaal van het Stadsdeelkantoor.

Uit de stadsdeelraad

Laatste begrotingsbespreking 2010

Het bespreken van de begroting voor 2010, de laatste keer voor de fusie, is in De Baarsjes uitgelopen op een klassiek debat tussen de liberale oppositie en de linkse bestuurspartijen.

Aanleiding was onder andere het project 'Alle Hens aan Dek'. Hierbij kunnen enkele kansarme jongeren een reis maken op een schip over de rivier De Hudson in New York en daarmee werkervaring opdoen. De VVD is kritisch over het project. 'Alle Hens aan Dek is een hoofdprijs, die je niet zomaar kan weggeven aan iedere jongere die een duwtje in de rug nodig heeft', aldus raadslid Tom Leest. Hij verwacht op zijn minst een goede selectie, zodat het als beloning kan worden uitgeloofd aan jongeren die al hebben bewezen dat ze naast kansarm ook gemotiveerd zijn.

In het algemeen hekelde de liberale oppositie de versnippering van beleid. In de nieuwe begroting worden wel erg veel nieuwe, kleine projecten opgezet die de samenleving moeten verbeteren. GroenLinks ziet in het uitvoeren van kleinschalige projecten juist de kracht van De Baarsjes. Ook de PvdA vindt dit een goede werkwijze en bewees dit door een motie aan te kondigen waarin een project voor homo-emancipatie wordt voorgesteld. Deze krijgt overigens naar verwachting wel steun van de liberale partijen.

Persberichten

Amsterdam, 4 november 2009

Conferentie 'Op Weg naar West' groot succes

Op 29 oktober vond de conferentie 'Op weg naar West' plaats. Deze werd georganiseerd door de raden van de vier fuserende stadsdelen Westerpark, Bos & Lommer, De Baarsjes en Oud-West. In een stampvol Podium Mozaïek leerden bewoners en organisaties elkaar kennen en discussieerden zij stevig over het nieuwe stadsdeel West. Rode draad van de avond: welke bagage nemen we mee naar West en hoe houden we na de fusie contact met elkaar en met het stadsdeel?

Resultaten van de inspraak

De vier stadsdeelraden hebben in de afgelopen maanden aan bewoners, ondernemers en organisaties gevraagd wat er goed gaat in hun stadsdeel en wat anders en beter moet in het nieuwe stadsdeel West. In het startdocument 'Op weg naar West' staan de resultaten. Op de conferentie werd dit document in de vorm van een boekwerk aangeboden aan verantwoordelijk bestuurder Martien Kuitenbrouwer en aan ambtenaar Quint Meijer. Zij hebben het voortouw in de uitvoering van het fusieplan en de inrichting van de nieuwe organisatie.

Netwerken

De conferentie was het sluitstuk van een aantal inspraakavonden. Ook diende het als een eerste kennismaking met bewoners en organisaties uit de vier stadsdelen. Tijdens de conferentie en op de afsluitende netwerkborrel werd uitgebreid gediscussieerd over inhoudelijke onderwerpen, zoals wonen, kunst, WMO en openbare ruimte. Vertegenwoordigers van allerlei organisaties uit de vier stadsdelen hebben belangrijke nieuwe contacten gelegd. De conferentie verliep in een constructieve sfeer en gaf daarmee een goed eerste beeld van hoe het in het nieuwe stadsdeel zou kunnen werken.