Politie Noord- en Oost Gelderland


|Regionaal College zeer bezorgd over bezuinigingen op politiebegroting | |
Het Regionaal College heeft zich vandaag, donderdag 5 november in Apeldoorn gebogen over de politiebegroting van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland voor het komende jaar en de meerjarenbegroting tot 2013. De burgemeesters hebben grote zorg over de nieuwe landelijke bezuinigingen en de effecten hiervan op de politiezorg in onze regio.


Extra bezuinigingen

In juni 2009 maakte de politie Noord- en Oost-Gelderland al bekend dat zij als 'krimpkorps' alles in het werk stelt om de reeds opgelegde landelijke bezuinigingen zo goed mogelijk vorm te geven.
Op de al eerder getroffen landelijke taakstelling van het kabinet om 100 miljoen op de Nederlandse politie te bezuinigen, is in september bekend gemaakt dat er nog eens extra bezuinigd diende te worden. Dit laatste heeft te maken met de mondiale financiële en economische crisis waar ook Nederland mee te maken heeft. Ook deze bezuiniging vraagt van de politie, en dus ook van deze regio, om gerichte maatregelen en keuzes. Het korps heeft de eerste stappen om tot bezuinigingskeuzes te komen al gezet. Het Regionaal College, zo bleek vandaag, toonde begrip voor de regionale bezuinigingsvoorstellen maar zal de keuzes kritisch volgen opdat de effecten op de politiezorg minimaal zijn.


Politiezorg

Voorop stond en staat dat de politieregio Noord- en Oost-Gelderland haar uiterste best doet om de kwaliteit van de politiezorg zoveel mogelijk te handhaven. Centraal staat hierbij dat het politiewerk dicht bij de burger moet blijven platsvinden. De rol van de wijkagent is en blijft daarin erg belangrijk. De wijkagent kan knelpunten signaleren en zijn/haar team of andere instanties betrekken in de aanpak ervan.
Voor dit laatste, het betrekken van andere instanties bij de aanpak van lokale problematiek, is het korps genoodzaakt om verantwoordelijke instanties nadrukkelijker in de uitvoering te betrekken. Het is niet de bedoeling dat de politie zich terugtrekt, maar na het signaleren eerder een beroep kan doen op de professionals.


Personeel

Door de extra opgelegde bezuiniging zal de formatie van deze regio in de komende jaren blijven dalen. In totaal daalt de formatie met 176 politiemensen in de periode tot 2013. Verwacht wordt dat dit via natuurlijk verloop gaat en al eerder is gemeld, dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Natuurlijk wordt er kritisch gekeken naar tussentijdse vacatures die ontstaan door vertrek van medewerkers.


De eerste aanzet om tot de geplande inkrimping van het korps te komen, heeft ertoe geleid dat enkele agenten een overstap maken naar het politiekorps Gelderland-Midden. Verder zijn er politiemensen die o.a. in het politieonderwijs aan de slag zijn gegaan of een andere werkgever hebben gevonden.


Inrichting organisatie

Ook wordt er hard aan gewerkt om tot een organisatie te komen die met meer slagkracht en flexibiliteit het politiewerk kan doen. Het samenvoegen van politieteams, en ook dat is al eerder gemeld, vormt daar een onderdeel van. Het personeel is hierover geïnformeerd en wordt bij de uitvoering ervan betrokken. Met andere politieregio's wordt overleg gepleegd over samenvoeging dan wel ondersteuning van specialismen.


Tot slot

In alles wordt ernaar gestreefd om bureaus dichtbij in wijk of dorp te behouden. Soms zal het hierbij gaan om kleine bureaus waar het publiek ontvangen kan worden. De grote politiebureaus worden ingericht voor meer gespecialiseerde politietaken en ondersteunen de teams.
De basispolitiezorg, waaronder assistentie aan burgers, de opsporing van strafbare feiten en verdachten staat, ondanks alle bezuinigingen centraal.


Einde bericht


-----------------------

(





(

---- --