GroenLinks

Klimaatakkoord in Kopenhagen op de tocht door gebrek aan leiderschap

5 november 2009

Gisteren hebben zowel milieuminister Cramer als voorzitter van de Europese Commissie Barroso aangekondigd dat een alomvattend, juridisch bindend klimaatakkoord er in Kopenhagen niet meer in zit. GroenLinks maakt zich grote zorgen en laakt het gebrek aan leiderschap.

Kopenhagen moet slagen. De toekomst van onze beschaving staat op het spel. Wat we nu nodig hebben is leiderschap en ambitie, geen politici die de verwachtingen temperen en zo de druk voor zichzelf van de ketel halen. Dat is onverantwoord. Ik verwacht van leidende politici als Cramer en Barroso dat ze knokken voor een sterk klimaatakkoord tot ze erbij neervallen, zegt GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik.

Volgens Cramer en Barroso is het hoogst haalbare een politiek akkoord, waarin rijke landen toezeggen hun uitstoot terug te dringen, zonder dat concreet uit te werken. GroenLinks vindt dat een slechte instelling.

GroenLinks-Europarlementariƫr en klimaatexpert Bas Eickhout: Met de haven in zicht ga je toch geen gas terugnemen? De EU heeft altijd de ambitie gehad om koploper te zijn op het gebied van klimaat. Dit is het moment van de waarheid. Natuurlijk kunnen wij het niet alleen, maar we kunnen wel onze stinkende best doen om de onderhandelingen uit het slop te trekken. Dan past het niet om je eigen verwachtingen te temperen.

Over slechts een maand gaat de klimaattop in Kopenhagen van start. De ambitie van de Europese Unie en Nederland was steeds om daar tot een nieuw klimaatakkoord te komen. De top in Kopenhagen moet zorgen voor een volwaardige opvolger van het Kyoto-protocol over de vermindering van broeikasgassen, dat eind 2012 afloopt.