Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
5 november 2009

Tibetaans boeddhistische nonnen uit Nepal verstrooien zandmandala in Haagse Beek

De mandala is een heilige cirkel, vertegenwoordigt de kosmos en is een hulpmiddel bij de meditatie om langzaam door te dringen tot de kern van het universum en van het Zelf.

Op zaterdag 7 november 2009, vindt de slotmanifestatie plaats van het bezoek van 6 boeddhistische nonnen uit Nepal. Zij hebben in het Museon in Den Haag, gedurende deze week een zandmandala gemaakt en voeren dan rituelen uit vooraf aan de vernietiging van het prachtige werk. Dit symboliseert de vergankelijkheid van alle materie.

Zandmandala
Zes Tibetaans boeddhistische nonnen werken van 1 t/m 7 november in het Museon aan een zandmandala. De kennis en vaardigheden voor het maken van zandmandala's zijn meestal gereserveerd voor monniken. Het is heel bijzonder dat nonnen dit ook hebben kunnen leren. Zij komen uit het Khachoe Ghakyil nonnenklooster, het klooster van Kopan bij Kathmandu in Nepal. De nonnen maken de zandmandala van de Medicijn Boeddha en zullen zaterdag 7 november ook optreden met rituele dans en zang.

Khachoe Ghakyil nonnenklooster
In veel nonnenkloosters in de Tibetaans boeddhistische tradities wordt summier lesgegeven. De nonnen leren bidden, maar niet de betekenis van de gebeden. Het Khachoe Ghakyil nonnenklooster onderscheidt zich door het uitstekende onderwijs aan de nonnen. Net als in het Kopan-klooster voor monniken, worden de nonnen aangemoedigd verder te gaan met hun studies, met debatteren en om lange retraites te doen. Waarschijnlijk zullen over enkele jaren een aantal van de eerste vrouwelijke geshe's (spirituele leermeesters) afkomstig zijn uit dit klooster. Juist omdat het onderricht zo goed is, willen steeds meer meisjes en vrouwen in dit klooster studeren, waardoor het in een ongelooflijk snel tempo groeit. Er zijn nu meer dan 400 nonnen. Zij moeten wonen in kleine kamertjes en sommigen slapen zelfs op de grond. Ook wordt er per toerbeurt gegeten omdat de eetzaal te klein is. De zes nonnen verkopen voorwerpen uit het Himalayagebied en zullen proberen fondsen te werven om de bouwprojecten in het klooster te financieren die het leven van de 400 nonnen verbeteren. Zij stellen het enorm op prijs als men hen hierbij helpt. Doorlopend zullen diverse voorwerpen te koop worden aangeboden en zal er een donatiebox ten behoeve van het klooster bij de nonnen te vinden zijn.

Programma:

Dagelijks

Tot en met zaterdag 7 november wordt van 11.00-17.00 uur door de nonnen aan de mandala gewerkt.

Activiteiten

zaterdag 7 november
13.00 uur Kinderen kunnen hun eigen mandala en Tibetaans gebedsvlaggetje maken

Slotceremonie

zaterdag 7 november
Op deze dag wordt de mandala voltooid en vinden de rituelen plaats van de vernietiging van het prachtige werk. Dit symboliseert de vergankelijkheid van alle materie. Daarna volgt de processie naar het stromende water van de Haagse Beek, waarin een deel van het zand wordt uitgestrooid. Vervolgens vindt een optreden plaats in het Museon met rituele dans en zang door de nonnen.

programma

11.00 uur Voltooiing van de mandala 13.00 uur Audiovisuele-presentatie in de Levi Lassen-zaal over het klooster en over de slotceremonie 13.30 uur Aanvang ontmanteling van de mandala met de bijbehorende rituelen; het bijzondere mandala-zand wordt verzameld 14.30 uur Processie naar de Haagse Beek , waarin een gedeelte van het zand wordt uitgestrooid; het overige mandala-zand wordt verkocht (opbrengst voor het klooster 15.00 uur Pauze met verkoop Tibetaanse hapjes 15.30-16.30 uur Optreden met rituele dansen en zang in de Levi Lassen-zaal van het Museon

Bezoekersinformatie

Openingstijden Museon: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle rregio's)

Toegangsprijzen museum:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4, - / jeugd 112 t/m 18 jaar: ¤ 6, - / volwassenen: ¤ 7, 7,50 / 65+ Pashouders: ¤ 6, - . Museumkaart geldig. Groeppskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.