Ingezonden persbericht


Aandeelhouder Inspirit Media ontslaat manager Stuivenberg

Nadat de kort gedingrechter in Zwolle deze week liet weten dat een eerder opgelegd ontslagverbod is komen te vervallen, is de aandeelhouder van Inspirit Media vandaag overgegaan tot het ontslag van de geschorste manager Stuivenberg.

Amersfoort/Zwolle - Tussen Inspirit Media en haar voormalig concerndirecteur Stuivenberg bestaat een slepend conflict naar aanleiding van een mislukte management buy out. De bedoeling van Stuivenberg was dat hij het administratieve deel van het Inspirit Media concern voor een koopsom van E 1,-- zou overnemen. Volgens Inspirit Media strookte de door de heer Stuivenberg verstrekte financiële informatie niet met een accountantsrapport dat later op verzoek van de Raad van Toezicht van Inspirit Media is opgesteld. In het accountantsrapport staat opgenomen dat de waarde van het administratieve deel van het Inspirit Media concern uitkomt op een veel hoger bedrag. Een koopsom van E 1,-- is daarom volgens de accountant onverantwoord. Ook verder raadt de accountant af om het Inspirit Media concern te splitsen. Mede op basis hiervan heeft Inspirit Media besloten de onderhandelingen over de verkoop van het administratieve deel van het Inspirit Media concern af te breken. Nadat de rechter in Utrecht aanvankelijk Inspirit Media veroordeelde om deze onderhandelingen te hervatten, oordeelde de rechter in Zwolle eerder deze week dat niet verder onderhandeld hoeft te worden.

Ontslag
De rechter in Zwolle oordeelde ook dat een eerder door de rechter in Utrecht opgelegd ontslagverbod is komen te vervallen. 'Dat maakte de weg voor de aandeelhouder van Inspirit Media vrij om tot ontslag van Stuivenberg over te gaan', aldus een woordvoerder. Op de precieze redenen van het ontslag wil niemand ingaan. Sprake zou zijn van een ernstig verstoorde relatie en een onherstelbare vertrouwensbreuk. Volgens Inspirit Media gaat het strikt genomen niet om het ontslag van Stuivenberg in privé, maar van de persoonlijke BV van Stuivenberg. De wettelijke ontslagregeling bij arbeidsovereenkomsten is hierop niet van toepassing laat Inspirit Media weten. Als Stuivenberg het ontslag van zijn BV aan de rechter zou wensen voor te leggen, zal de rechter kijken of Stuivenberg in de gelegenheid is gesteld om zich daarover uit te laten. Inspirit Media stelt dat haar aandeelhouder daartoe Stuivenberg in de gelegenheid heeft gesteld, maar dat de door Stuivenberg aangevoerde argumenten niet overtuigend waren.

Bodemprocedure
Het uiteindelijke geschil tussen partijen over het afbreken van de onderhandelingen, zal in een bodemprocedure beslecht moeten worden. Daarover zijn de strijdende partijen het wel eens. Inspirit Media laat weten dat Stuivenberg in een eerder stadium voor de keuze stond om ofwel een schadevergoeding dan wel dooronderhandelen te eisen. Nu hij in het eerdere kort geding voor dit laatste heeft gekozen en dit voor hem geen resultaat heeft gehad, kan hij volgens Inspirit Media niet alsnog in de bodemprocedure succesvol een schadevergoeding eisen. 'Sowieso verwachten wij, mede op basis van de uitspraak van de rechter in Zwolle, dat Stuivenberg in een bodemprocedure niet in het gelijk zal worden gesteld. Er zijn geen feiten die hiertoe aanleiding geven.'

Minnelijke regeling
Inspirit Media laat ook weten te betreuren dat het zover moet komen. Herhaaldelijk heeft Inspirit Media een minnelijke regeling aangeboden waarbij Stuivenberg een bedrag tot zelfs wel drie keer zijn netto jaarsalaris zou ontvangen. Stuivenberg wil daar echter geen genoegen mee nemen. Volgens Inspirit Media is het paradoxaal dat Stuivenberg, enerzijds, zegt dat het administratieve deel van het concern slechts E 1,-- waard zou zijn en, anderzijds, een enorme schadevergoeding eist omdat hij dit administratieve deel niet in handen krijgt. 'Daarmee levert Stuivenberg zelf het bewijs van zijn ongelijk', aldus Inspirit Media. De rechter in Zwolle heeft het Stuivenberg dan ook aangerekend dat hij geen voorstel wilde accepteren tot benoeming van een onafhankelijke deskundige die de waarde van het administratieve deel zou moeten bepalen. Hoewel het hoofdstuk Stuivenberg met het ontslag bedrijfsmatig is afgesloten, laat Inspirit Media weten graag ook juridisch de kwestie met een minnelijke regeling te willen afsluiten.