Ingezonden persbericht


Persbericht

Staatssecretaris Bussemaker in gesprek met bewoners en ondernemers van particuliere woonzorginstellingen

Vandaag bracht staatssecretaris Bussemaker een bezoek aan de Magistraat in Rotterdam. Particuliere woonzorgorganisatie Domus Magnus biedt senioren hier sinds 2007 een luxe woonomgeving in combinatie met woonzorg op maat. De Magistraat, met momenteel 32 inwoners, is precies het soort kleinschalige woonzorgvoorziening dat de Staatssecretaris eerder dit jaar aankondigde te gaan stimuleren.

ÒKleinschaligheid heeft voordelen voor de cli'nt Žn het personeel,Ó vertelt locatiemanager Simone de Lange. ÒHet is heel persoonlijk. Je kent de bewoners en hun familie en de zorg is echt teamzorg.Ó Dat team bestaat uit zoÕn veertig medewerkers, full- en parttime. Zij bieden de zorg op locatie die kan vari'ren van restaurantmaaltijden tot een volledig dagprogramma, al naar gelang de behoefte van de individuele bewoner. Daarnaast zijn er uitstapjes en culturele evenementen, zoals de vrijdagmiddagconcerten. Voor overige zorg wordt samengewerkt met zorgaanbieder De Stromen. Deze bijzondere vorm van samenwerking tussen particuliere en reguliere zorgaanbieders is een goed voorbeeld van de extramuralisering van ouderenzorg.

Deze extramuralisering, het scheiden van zorg en wonen, was onderwerp van het rondetafelgesprek dat voorafging aan een rondleiding door het pand. Staatssecretaris Bussemaker sprak met Peter Otten, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Particuliere Woon- en/of Zorgvoorzieningen (NeVeP), Edwin Zwerver, directeur van Zorgorganisatie De Stromen Opmaat Groep en Erwin Miedema, directeur en oprichter van particuliere woonzorgorganisatie Domus Magnus. Onderwerpen: de diversiteit in zorgaanbod in een gesegmenteerde markt en de consequenties van extramuralisering voor de praktijk. De Staatsecretaris vindt keuzevrijheid een belangrijk aspect van het scheiden van zorg en wonen: ÒIedereen woont zÕn hele leven verschillend: de een in een villa, de ander in een hutje op de hei. Op het moment dat je intensieve zorg nodig hebt, moet je opeens op dezelfde manier wonen. De kunst is om wonen meer een keuzevrijheid te laten zijn zonder dat dit onaanvaardbare verschillen in zorg oplevert.Ó ÒEen nuttig gesprekÓ, aldus Miedema, Òwant als pionier op het gebied van zorg op maat lopen we er in de praktijk tegen aan dat wet- en regelgeving soms nog uit de pas loopt met het beleid.Ó

Na het rondetafelgesprek volgde een rondleiding door het statige pand uit 1914, de voormalige Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen in het Rotterdamse Oude Westen. De huidige naam verwijst naar het kantongerecht dat later in het pand zat. Eerst neemt mevrouw Bussemaker een kijkje in de keuken, waar chef Henny Manning de scepter zwaait. Met vele jaren restaurantervaring weet hij als geen ander dat verse bereiding erg belangrijk is. ÒBewoners helpen wel eens mee met spruiten afhalen of peultjes doppenÓ, vertelt hij, in reactie op een vraag van de Staatssecretaris. Voor veel bewoners zijn de maaltijden het hoogtepunt van de dag. Er wordt veel aandacht aan besteed, en soms hebben ze een bijzonder tintje. Zoals 6 november als het ÒRotterdamdagÓ is in De Magistraat. Dan staat er een bijzondere lunch op het programma.

Mevrouw Van Heijst (96) is blij met een bezoekje van de Staatssecretaris. Op haar leeftijd is ze al veel vrienden en kennissen kwijt, en haar vijf kinderen wonen niet in de buurt. ÒMaar de deur staat hier altijd open, net als vroeger thuis, en af en toe komt er iemand binnenlopenÓ. Thuis was vroeger in Vlaardingen, waar ze jarenlang een slagerij had. Nu geniet mevrouw Van Heijst van de rust in een appartement gelegen aan de binnentuin.

De heer Van den Vondel toont de Staatssecretaris het appartement van zijn schoonzus mevrouw De Blois (77) die zelf de dagactiviteiten bijwoont. ÒEr is geen betere omgeving denkbaarÓ, vertelt hij enthousiast. ÒWe hebben verschillende complexen bekeken, maar vaak zijn de ruimtes beperkt en moet je een deel van je privacy inleveren. Hier heeft ze haar antieke meubelen om zich heen.Ó