EXPLOSIEVE STIJGING AANTAL WONINGOVERVALLEN

Het aantal woningovervallen in Nederland is explosief gestegen. Tot en met september van dit jaar nam het aantal woningovervallen met 33% toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met name het aantal woningovervallen op senioren nam toe, met ruim 84%. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Nederlands Politie Instituut in het bezit van EénVandaag.

Taskforce Overvallen
Frans Heeres, korpschef politie Midden- en West-Brabant, zit namens de Raad van Hoofdcommissarissen in de nieuwe landelijke Taskforce Overvallen. Heeres vindt de situatie zorgwekkend: "Het is behoorlijk gestegen. Een deel van de woningovervallen vindt plaats onder criminelen, een deel bij ondernemers met een woning bij de zaak waarbij men kassageld vermoedt en een deel bij burgers, waarvan men denkt dat ze geld in huis hebben. Daarbij treft het met name senioren omdat die vaak voor een langere periode geld pinnen en in huis bewaren." De Taskforce Overvallen moet een kwart meer overvallen gaan oplossen.

Verschuiving
De woningovervallen nemen volgens Heeres met name toe omdat andere plaatsen beter beveiligd worden. Heeres: "Eerst gingen de banken zich beter beveiligen, toen waren de benzinestations aan de beurt. Nu die ook goed beveiligd zijn, is deze categorie aan de beurt. Ik vind het buitengewoon nare incidenten met veel impact voor diegenen die slachtoffer van zijn."

Homejacking
Een vrij nieuwe vorm van woningoverval die steeds vaker voorkomt is homejacking. Hierbij gaat het de overvallers om de auto van de bewoners. Met de overval proberen ze de sleutels van goedbeveiligde auto's uit het topsegment te pakken te krijgen. Korpschef Heeres wil dat duurdere auto's nog beter beveiligd worden, bijvoorbeeld met synthetisch DNA of GPS.

Voorkomen
In de helft van de woningovervallen komen de overvallers binnen omdat bewoners zelf de deur open doen. Heeres roept burgers op voorzichtiger te zijn. "Doe niet zo maar open, neem een spionnetje in de deur of een deurketting. Als je het niet vertrouwt, doe dan niet open. Zolang de deur dicht blijft, heb je een extra barrière. Daarmee voorkom je de helft van de woningovervallen."

Uitzending donderdag 5 november 2009, 18.15 uur op Nederland 1 Voor meer info (