Gemeente Twenterand


Nieuwe wetgeving Schuldhulpverlening
Samenwerking Meldpunt Schulden en Stadsbank

Sinds maart 2008 is er in de gemeente Twenterand een Meldpunt Schulden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Stadsbank Oost Nederland. Dat heeft ertoe geleid dat vanaf 1 november een medewerker van de Stadsbank het Meldpunt Schulden bemenst. Hij bekijkt samen met de inwoner van Twenterand welke hulp het beste bij de situatie past. Dat is volgens wethouder Martha van Abbema dan ook het belangrijkste voordeel: "Iedere situatie is specifiek en vraagt ook om specifieke hulp en daarin voorziet de samenwerking tussen gemeente en Stadsbank." Uiteraard is de dienstverlening gratis.

Het Meldpunt Schulden van de gemeente Twenterand heeft tot nu toe al veel aanvragen gehad en veel mensen kunnen helpen. Om dat 'succes' door te trekken is besloten om een medewerker van de Stadsbank in het meldpunt te stationeren. Op deze manier kan makkelijker gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van de mensen van de Stadsbank en blijft het meldpunt laagdrempelig. "Want die laagdrempeligheid is van groot belang in de schuldhulpverlening," aldus Van Abbema.

In 2010 komt er nieuwe wetgeving rondom de schuldhulpverlening. Daarin staat onder andere dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat burgers binnen vier weken na melding een intakegesprek krijgen om hun schuldproblemen te bespreken. Door deze werkwijze bij het Meldpunt Schulden te beleggen, zorgt de gemeente Twenterand ervoor dat ze nu al ruim binnen deze termijn blijft.

Het Meldpunt Schulden maakt onderdeel uit van de afdeling Dienstverlening van de gemeente Twenterand en bevindt zich in het gemeentehuis in Vriezenveen. Het is iedere werkdag, ook telefonisch, van 8.30 tot 12.30 uur bereikbaar, 0546 - 840840.