Ingezonden persbericht


Parel van integratie: TaalontmoetingEN

Den Haag, 5 november 2009 - Het Haagse project Taalontmoetingen is dé winnaar van de Parel van Integratie 2009. Minister van der Laan (WWI) heeft dit vanmiddag bekend gemaakt tijdens de manifestatie van de Parels van Integratie in het Golden Tulip Hotel in Rotterdam. Hij ontving uit handen van burgemeester Aboutaleb de publicatie Parels van Integratie 2009. Van der Laan sprak vol lof over het project: "Het is een uitstekend voorbeeld van een duurzaam effectief integratie-initiatief."

Binnen het Haagse project Taalontmoeting van Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen (OBV) oefenen vrijwilligers wekelijks Nederlands met vrouwen uit andere culturen. Door laagdrempelige taalles wordt een vangnet gevormd voor vrouwen die niet aan de inburgeringscursussen hoeven of kunnen deelnemen. Het project bestaat reeds 30 jaar. Het lukt Stichting Ontmoeting Buitenlandse Vrouwen om moeilijke groepen te bereiken. Daarnaast weten zij een grote groep vrijwilligsters aan zich te binden. Het is een uitstekend voorbeeld van een duurzaam effectief integratie-initiatief.

Integratie is een veel besproken onderwerp en dagelijks zijn veel professionals bezig met het uitvoeren van verschillende projecten. Te vaak wordt gedacht dat succesvolle aanpakken vernieuwend moeten zijn. Er is minder oog voor reeds bestaande initiatieven die eigenlijk gecontinueerd zouden moeten worden. Er is dit jaar daarom gekeken naar succesvolle integratie-initiatieven die duurzaam en effectief zijn. Dit zijn de Parels van Integratie 2009. Voor de vijfde keer organiseert KIEM (Kennisprogramma Integratie) deze verkiezing. Om de projecten te ontdekken stelde KIEM, onderdeel van Nicis Institute, een comité van Parelvissers samen. Het comité selecteerde zes Parels van Integratie uit 93 inzendingen.

Het comité van Parelvissers sprak vol lof over de zes genomineerde integratie-initiatieven. Het winnende initiatief laat zien dat een duurzaam integratie-initiatief effectief kan zijn. Het comité is onder de indruk van de wijze waarop het project Taalontmoetingen duizenden koppelingen tussen lesgeefsters en lesneemsters tot stand heeft gebracht.

De zes genomineerde initiatieven zijn:

1. Kansen in de Wijk, Den haag

2. De juiste maat: Kleinschalig Innovatief Gastouderschap, Amsterdam, Haarlem en Rotterdam
3. Ouders betrekken bij de school, Utrecht

4. Leeg die Bakken, Rotterdam

5. Thuis in de Westwijk, Vlaardingen

6. Taalontmoetingen, Den Haag

Het comité van Parelvissers bestaat uit:

. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam (voorzitter)
. Daniël Giltay Veth, voormalig frontlijnwerker en nu onderzoeker en eigenaar van adviesbureau DGV Holding
. Floris Vermeulen, onderzoeker Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES)
. Mercedes Zandwijken, zelfstandig adviseur sociale cohesie en integratie

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht