Ingezonden persbericht


Nieuw Innovatiecentrum voor Veiligheid & Technologie van start

Gemeente Eindhoven, Microsoft, Geodan, Brainport Development en Criminee! bundelen krachten voor verbetering veiligheid Brabant.

In de Regionale Toezicht Ruimte in Eindhoven werd vandaag het zogenaamde 'Operational Dashboard' onthuld: een high tech hulpmiddel dat beelden van beveiligingscamera's koppelt aan informatie uit bronnen van onder andere gemeenten en veiligheidsdiensten. Dankzij deze koppeling van informatie, die uniek is in Europa, kunnen dreigende onveilige situaties vroegtijdig worden herkend. Politie, brandweer, gezondheidsdiensten en beveiligingsbedrijven kunnen zo effectiever werken en sneller handelen. De officiële ingebruikname van het dashboard markeert de start van een internationaal Innovatiecentrum voor Veiligheid en Technologie in de regio Brainport. De betrokken partijen Gemeente Eindhoven, Microsoft, Geodan, Brainport Development en Criminee! tekenden daartoe vandaag een intentieverklaring.

Binnen de Regionale Toezicht Ruimte (RTR) wordt in publiek-privaat samenwerkingsverband het cameratoezicht in de Brainport regio uitgevoerd voor diverse binnensteden, bedrijventerreinen en verzorgingsplaatsen langs de snelweg. Dankzij het Operationele Dashboard kunnen allerlei informatiestromen worden uitgewisseld, aan elkaar gerelateerd en geanalyseerd. Denk aan statische, geografische 3D informatie en actuele dynamische camerabeelden. Het dashboard is ontwikkeld door Geodan, specialist op het gebied van geo-informatie, in samenwerking met Microsoft. De komende maanden wordt het dashboard verder ontwikkeld en worden nieuwe informatiebronnen in het systeem opgenomen.

Burgemeester van Eindhoven en voorzitter stichting Brainport, Rob van Gijzel: "Met inzet van verschillende partijen is een fantastische mogelijkheid gecreëerd. Op één plek komt nu zoveel mogelijk informatie over een bepaalde plek of situatie binnen. Met deze camerabeelden van bijvoorbeeld bedrijvenparken of binnensteden kunnen veiligheidsdiensten sneller een analyse maken en daar naar handelen. Uiteraard binnen de bestaande wettelijke kaders."

Het Innovatiecentrum voor Veiligheid & Technologie moet meer 'nieuwe generatie' beveiligingsproducten en -diensten opleveren. Dat is goed voor de bedrijvigheid in Brainport en levert werkgelegenheid op. Wetenschap en de dagelijkse praktijk komen bij elkaar door het nieuwe lectoraat Veiligheid & Technologie dat later een leerstoel moet opleveren.

Tijdens een bezoek van de Gemeente Eindhoven en Brainport aan New York in mei 2009 is veel kennis opgedaan om een internationaal innovatiecentrum op te richten op het gebied van veiligheid en technologie. De gemeente werd toen opgenomen in de top 7 van de 'Most Intelligent Communities of the Year 2009'. In de periode daarna zijn de ideeën uitgewerkt over het koppelen van beschikbare kennis vanuit de industrie aan de veiligheidsambitie van de regio Eindhoven in het Brainport Programma Veiligheid & Technologie.

Noot voor de redactie (