Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CRUISESCHIP MS NIEUW AMSTERDAM TE WATER GELATEN

Venetië, 5 november 2009 ­ Het nieuwste schip van Holland America Line, dat op dit moment wordt gebouwd op de Marghera-werf van de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri, is met succes uit het bouwdok gevaren. Deze zogeheten floating out, in mijlpaal in het bouwproces, is vooraf gegaan door enkele traditionele ceremonies. De belangrijkste daarvan was het bevestigen van twee muntstukken `onder de mast' - een oude traditie om voor een schip geluk af te dwingen.

,,Het is voor een schip altijd een belangrijk moment in het bouwproces,'' zegt Stein Kruse, president en chief executive officer van Holland America Line. ,,Dat geldt voor dit schip, de vierde met de naam Nieuw Amsterdam in de 136-jarige geschiedenis van onze rederij, eens te meer.''

De munten die voor deze ceremonie zijn gebruikt, zijn speciale munten die zijn geslagen voor de herdenking van het feit dat 400 jaar geleden Henry Hudson de later naar hem genoemde rivier heeft ontdekt. De Britse ontdekkingsreiziger Hudson, in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, voer in 1609 met zijn schip De Halve Maen de rivier op. Het leidde tot de vestiging van de eerste Nederlanders in wat nu Noord-Amerika is, in de nederzetting Nieuw Amsterdam op het zuidelijk deel van het huidige eiland Manhattan.

Als erkenning van de langdurige relatie tussen Nederland en Amerika zullen aan boord van de Nieuw Amsterdam diverse publieke ruimten worden voorzien van thema's van New York. Het grote restaurant krijgt de naam Manhattan Dining Room, de wolkenkrabbers vormden een bron van inspiratie voor het kunstwerk in het atrium en de ruimte voor jongeren heeft zelfs een echte uit 1981 daterende taxi uit New York.

Na alle ceremonies werden de spuigaten van het dok geopend. Op het moment dat het water hoog

genoeg stond om de kiel van het schip te raken, is met een emmer water uit het dok geschept. Dit water wordt in een kristallen fles bewaard een tijdens de naamgevingceremonie overhandigd aan de kapitein.

Sleepboten hebben de Nieuw Amsterdam uit het dok gesleept en afgemeerd aan de afbouwkade van de werf. In juli 2010 wordt het schip opgeleverd. De Nieuw Amsterdam is een zusterschip van de vorig jaar in de vaart gebrachte ms Eurodam en is daarmee het tweede schip in de zogeheten Signature-klasse.

De 86.700 ton metende Nieuw Amsterdam is 285 meter lang, 32 meter breed en heeft een topsnelheid van 24 knopen. Het schip biedt plaats aan 2.106 passagiers en heeft 929 bemanningsleden. De Nieuw Amsterdam IV vertrekt op zondag 4 juli vanuit Venetië voor de eerste reis, een 10-daagse cruise op de Middellandse Zee. Eind oktober 2010 maakt de Nieuw Amsterdam de eerste transatlantische oversteek.

-- einde persbericht --

Over Holland America Line (een divisie van Carnival Corporation and plc (NYSE: CCL en CUK)) Holland America Line heeft een vloot van 14 schepen die tijdens bijna 500 cruises 314 havens in 97 landen, territoria en gebiedsdelen aandoen. De cruises, die van 3 tot 128 dagen duren, gaan naar alle zeven continenten, inclusief Antarctica, Zuid- Amerika, Australië/Nieuw-Zeeland en Azië. Daarnaast biedt Holland America Line een wereldcruise en populaire cruises naar havens in de Cariben, Alaska, Mexico, Canada/New England en Europa en langs het Panamakanaal. In 2010 wordt de ms Nieuw Amsterdam als 15e schip aan de vloot toegevoegd.

Op alle schepen van de vloot biedt de rederij Signature of Excellence uitbreidingen en verbeteringen met een totale waarde van meer dan $525 miljoen, met als pronkstukken onder meer het Culinary Arts Center (aangeboden door het tijdschrift Food & Wine), een geavanceerde keuken waar meer dan 60 speciaal uitgenodigde chefkoks en culinaire experts kookdemonstraties en -lessen geven, het Explorations Café, verzorgd door The New York Times;,activiteitenruimten voor alleen tieners en volledig nieuwe voorzieningen in de accommodaties als flatscreen televisies en pluchen Euro-Top Mariner's Dream bedden.

World's Leading Cruise Lines
Als best beoordeelde en meest vooraanstaande cruisemaatschappij ter wereld is Holland America Line lid van de exclusieve alliantie World's Leading Cruise Lines, waartoe ook Carnival Cruise Lines, Princess Cruises, Cunard Line, Seabourn Cruise Line en Costa Cruises behoren. Deze rederijen, die het elke gast naar de zin willen maken en kwaliteit en waarde hoog in het vaandel hebben, bieden mogelijkheden voor elke levensstijl en portemonnee. World's Leading Cruise Lines biedt uitdagende en leerzame cruisevakanties naar de aantrekkelijkste plekken ter wereld.