Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de opening van een afkickkliniek op Curaçao

2009Z18864

Vragen van de leden Leerdam en Bouwmeester (beiden PvdA) aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de opening van een afkickkliniek op Curaçao. (Ingezonden 14 oktober 2009)
1 Vraag: Kent u het bericht "Jellinek Curaçao: anoniem afkicken"? 1) Antwoord: Ja
2 Vraag: Kunt u de inhoud van het bericht bevestigen? Antwoord: Er is in 2008 en 2009 financiële ondersteuning vanuit het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen gegeven aan de Vennootschap Jellinek Kliniek Curaçao. De vennootschap heeft PSNA-ondersteuning gekregen voor het ontwikkelen en opzetten van programma's op Curaçao.
3 Vraag: Zijn de financiële middelen die in het kader van het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen beschikbaar zijn gesteld voor de realisatie van de verslavingskliniek in kwestie al uitgegeven? Zo niet, op welke termijn verwacht u dat dit zal gaan gebeuren? Antwoord: Vanuit het PSNA wordt in tranches een bedrag van EUR 600.000 bijgedragen. Het project is begin 2008 gestart en de eerste betaling is verricht in september 2008. Inmiddels is hiervan een bedrag besteed van ongeveer EUR 17.000.
4 Vraag: Is de verslavingskliniek in kwestie exclusief bedoeld voor de uit Nederland afkomstige "artsen, advocaten of mensen uit de entertainmentsector die niet willen dat hun verslaving bekend wordt" die in het artikel genoemd worden of kunnen inwoners van de Antillen zelf die verslaafd zijn aan alcohol, drugs, medicijnen of gokken ook gebruik maken van de te realiseren kliniek? Antwoord: De kliniek is in principe toegankelijk voor iedereen, ongeacht herkomst van de patiënt, inclusief inwoners van de Antillen zelf.
5 Vraag: In ogenschouw nemende dat de kosten van een behandeling in de verslavingskliniek 600 euro per dag zullen zijn, in welke mate denkt u dat verslaafden op de Antillen in staat zullen zijn zich een behandeling te veroorloven? In welke mate denkt u dat lokale verslaafden gebruik zullen gaan maken van de faciliteiten van de verslavingskliniek? Antwoord: PSNA is bedoeld als economische stimulans voor de Nederlandse Antillen. Er is daartoe bij het toekennen van het contract getoetst op de criteria waaraan voldaan moet worden. Het gebruik van de lokale verslaafden van de kliniek was daarbij geen expliciet doel van de samenwerking.
6 Vraag: In hoeverre denkt u dat de realisatie van de verslavingskliniek daadwerkelijk bij zal dragen aan het overdragen van kennis en het creëren van werkgelegenheid? In welke mate zal onder de lokale bevolking personeel voor de kliniek geworven worden en in hoeverre zal de lokale bevolking betrokken worden bij de totstandkoming van faciliteiten? Antwoord: Het project is goedgekeurd onder de voorwaarde dat het personeel zal zijn opgebouwd uit tenminste 60% Antilianen, inclusief functies binnen de onderneming voor hoog opgeleiden, zoals artsen. Daarnaast garandeert de onderneming informatie- en kennisoverdracht met betrekking tot verslaving naar diverse lokale verslavingsorganisaties en scholen. Deze condities zijn opgenomen in het contract dat door zowel de EVD als Jellinek is ondertekend en de basis vormt voor de uitvoering van het project. Alle PSNA-projecten lopen onder een zogenoemde resultaatsverbintenis. Dat houdt in dat het project is opgeknipt in deelresultaten die zijn vastgelegd in een contract waarin resultaten en meetbare indicatoren zijn opgenomen. Er wordt pas betaald bij 100% behalen van een (deel)resultaat. Geen 100% resultaat betekent 0% uitbetaling.
7 Vraag: In ogenschouw nemende dat de doelen van het programma Samenwerking Nederlandse Antillen zijn om de bestuurskracht, de rechtsorde, de economie en het onderwijs op de eilanden te versterken, in hoeverre heeft het bereiken van deze doelen centraal gestaan bij het besluit om een deel van de beschikbare middelen te besteden aan het bouwen van de verslavingskliniek? Antwoord: Het opdrachtenprogramma PSNA is niet hetzelfde als het samenwerkingsbeleid met de Nederlandse Antillen. PSNA is daar slechts een onderdeel van, met als doel het stimuleren van de Antilliaanse economie. PSNA is een business-to-businessprogramma dat werkt volgens het tenderprincipe en waarvoor private partijen projectvoorstellen kunnen indienen. Samenwerken met partijen op de Nederlandse Antillen is een van de programma-eisen. Het bereiken van hogere doelen als stimuleren van lokale economie vindt indirect plaats. PSNA is inmiddels beëindigd. De lopende tenderprocedures (die dus in 2007 zijn ingediend) zijn in behandeling genomen, maar het is niet mogelijk nog een nieuw verzoek in te dienen. Eind 2010 dienen alle projecten te zijn afgerond. Voor uw informatie voeg ik de tenderinstructies PSNA 2007 bij zodat u een beeld krijgt van de tenderprocedure en de bijbehorende voorwaarden.
8 Vraag: Bent u van mening dat de bouw van de verslavingskliniek de beste investering is van de middelen die beschikbaar zijn in het kader van het programma Samenwerking Nederlandse Antillen met betrekking tot het bereiken van de doelen van het programma? Zo ja, kunt u toelichten waarom? Zo nee, waarom niet? Antwoord: Naast de toelichting gegeven onder vraag 6 en 7, wil ik graag toevoegen dat binnen het tenderprincipe projecten werden vergeleken en gekozen op basis van hun prijs-kwaliteitverhouding. Voor dit project heeft meegespeeld dat één van de resultaten zal zijn het aanboren van een nieuwe toeristenstroom. In het kielzog van verslaafden die voor langere tijd op het eiland verblijven, komen vaak familieleden, gezinsleden en kennissen naar Curaçao die gebruik zullen maken van de reguliere toeristenindustrie. Zoals eerder gezegd heeft daarnaast de overdracht van kennis m.b.t. verslaving en verslavingszorg naar Curaçao bijgedragen aan het besluit dit project te ondersteunen.
9 Vraag: Welke mogelijkheden ziet u om te bevorderen dat de lokale bevolking optimaal zal profiteren van de middelen die in het kader van het programma Samenwerking Nederlandse Antillen beschikbaar zijn gesteld voor de realisatie van de verslavingskliniek? Welke mogelijkheden ziet u om te bevorderen dat de realisatie van de verslavingskliniek optimaal bij zal dragen aan het bereiken van de doelstellingen van het samenwerkingsbeleid? Antwoord: Zie de antwoorden op de vragen 6 en 7.


1) Het Parool, 10 oktober 2009