Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lancering Strategisch Platform Logistiek

Toespraak | 04-11-2009 | Valkenburg Zuid-Holland | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Bij economische tegenwind is het belangrijk dat wij onze eigen kracht kennen. Vertrouwen op eigen kracht. Dàt helpt ons om internationaal een economische rol van betekenis te spelen. Om een scherpe koers te varen op de turbulente wateren van de internationale economie.

Als u mij vraagt waar Nederland goed in is, dan zeg ik: transport en logistiek. Van oudsher excelleren we in open verbindingen. Eerst - in de gouden eeuw - waren het maritieme verbindingen. Later kwam het vervoer over de wegen en spoorwegen en nog later de lucht- en ruimtevaart.

Daarnaast excelleren we met onze mainports. We hebben Schiphol als draaischijf voor internationale zakelijke relaties. Rotterdam als poort naar het Europese achterland.

We excelleren met het Nederlandse logistieke bedrijfsleven, een sector van topniveau.

Om als land internationaal te kunnen concurreren, moeten wij de logistieke sector verder versterken. En daar zet ik als minister dan ook volop op in:

- Door barrières te slechten en wegprojecten te versnellen
- Door te investeren in onze mainports

- Door het Nederlandse logistieke bedrijfsleven wereldwijd te promoten
- En door innovatie in de logistieke sector te bevorderen!

Bij het versterken van de logistieke sector laat ik mij graag adviseren door de sector zelf. Want wij kunnen in Den Haag nog zo veel bedenken - het zijn de vervoerders, het zijn de verladers, het zijn de mainports die het moeten doen.

Het is voor mij belangrijk om met de logistieke sector onze visies te delen en af te stemmen. Zo kunnen we op dezelfde manier naar onze ambities toewerken en elkaar versterken. Zo voorkomen we dat de één rechtsom wil, de ander linksom, en dat we vervolgens stil blijven staan.

Door met elkaar op één lijn te zitten zorgen we dat Nederland ook straks op de kaart staat als internationaal knooppunt van verbindingen. Dat we onze positie als toegangspoort tot Europa versterken. Dat we ook in de toekomst gezien worden als handelsland pur sang.

Ik ben trots dat ik u vandaag mag aankondigen dat we vanaf nu alle krachten bundelen met één doel voor ogen: een koploperspositie voor Nederland als logistieke natie. De top van het logistieke bedrijfsleven heeft zijn deelbelangen overstegen en spreken vanaf nu met één mond via het Strategisch Platform Logistiek.

Binnen het platform komt de crème de la crème van de Nederlandse logistiek bij elkaar.

De voorzitter is Leo van Wijk, voormalig CEO van KLM. Helaas kon hij vandaag niet aanwezig zijn. Ik heb hem van de week gesproken en ik weet dat hij erg gemotiveerd is om.... [aanvullen vanuit kennismakingsgesprek]

Namens het platform is hier de vice voorzitter van het Strategisch Platform: Alexander Sakkers, tevens de voorzitter van de logistieke alliantie en TLN.

Een andere onmisbare schakel in het platform is Jos Nijhuis - CEO van Schiphol.

Ik ga met dit platform in gesprek over de vraag hoe de logistieke sector er over 10, 20, 30 jaar uit moet zien. Het gaat niet over individuele projecten, zoals de aanleg van een afrit naar een bedrijventerrein of de vestiging van individuele bedrijven op de Tweede Maasvlakte.

Het gaat wél over overkoepelende onderwerpen, zoals:
- kennisontwikkeling

- innovatie

- mainportontwikkeling

- onderwijs in de logistiek

Zo bepalen wij samen hoe we de logistieke kracht van Nederland zo goed mogelijk gaan benutten.

Graag wil ik Alexander Sakkers vragen om ons meer te vertellen over de ambities van het Strategisch Platform Logistiek. Alexander, ik waardeer dit initiatief enorm en ik kijk uit naar alle gesprekken die wij gaan voeren. Het woord is aan jou.