Dura Vermeer

Valkenburg (ZH) - 05 november 2009

Luminum pave: Publieksprijs voor `Innovatie van Morgen'

Het samenwerkingsverband van Dura Vermeer Infrastructuur, bouwstofleverancier Rotim Steenbouw en ingenieursbureau voor openbare verlichting De Kruijter heeft de publieksprijs voor de `Innovatie van Morgen' gewonnen met het idee van een asfaltverharding die de reflectie van omgevingslicht vergroot. Hierdoor wordt onder meer een bijdrage geleverd aan de veiligheid van de weggebruiker, aan de besparing op energie, aan de reductie van bijbehorende CO2 uitstoot van openbare verlichting en aan de verlaging van temperatuur in binnenstedelijke gebieden op warme dagen.

Tijdens de donderdag 5 november gehouden slotsessie van de Innovatie estafette Water, Transport en Mobiliteit 2009 (georganiseerd door de Club van Maarssen) heeft het samenwerkingsverband de prijs in ontvangst genomen: een oorkonde van het Innovatieberaad Water, Transport en Mobiliteit voor de beste innovatie van morgen en een brainsessie van EHBU (Eerste Hulp Bij Uitdagingen) Future Centre van Rijkswaterstaat om het idee te helpen verder te ontwikkelen.

Luminum pave, de naam van de reflecterende asfaltverharding, vindt zijn inspiratie in twee maatschappelijke ontwikkelingen. Enerzijds zijn dat initiatieven vanuit de automotive wereld op het gebied van verlichting en veiligheid. Anderzijds vanuit de energiewereld om de openbare verlichting te betrekken in het vergroten van de veiligheid en het reduceren van bijvoorbeeld stroom.

Uitgangspunt van Luminum pave, een witte asfaltsoort, is dat bij een hogere wegdekreflectie de geĂŻnstalleerde hoeveelheid lichtenergie omlaag kan om hetzelfde lichteffect voor de weggebruiker te bereiken. Daarbijmoet het asfalt over de juiste reflectie-eigenschappen beschikken om ten minste de grenswaarden die worden gesteld aan een openbare verlichtingsinstallatie te kunnen halen.

De eerste proeven die Dura Vermeer Infrastructuur, Rotim Steenbouw en ingenieursbureau De Kruijter hebben uitgevoerd met Luminum pave zijn veelbelovend. Met behulp van de prijs worden het samenwerkingsverband aangemoedigd verder onderzoek te doen naar de reflecties van witte oppervlakken, verlichtingspatronen en egaliteit van witte asfaltverharding voor wegen/verhardingen met een verkeers- of verblijffunctie.