Partij van de Arbeid

PvdA: duidelijkheid voor DSB-gedupeerde

Mensen met een enorme schuld bij de inmiddels failliete DSB Bank moeten kunnen rekenen op coulance van de curatoren, vindt de PvdA. Minister van Financiën Wouter Bos heeft de curatoren gevraagd om niet over te gaan tot huisuitzettingen en dat zal dan ook niet gebeuren. Tweede-Kamerlid Mei Li Vos licht toe.

Nu DSB failliet is, vragen veel mensen met een hypotheek zich af wat er gaat gebeuren met hun schuld. Veel van deze mensen blijken een veel hogere hypotheek dan de waarde van hun huis te hebben, onder meer omdat er zogeheten koopsompolissen bij werden gefinancierd.

Curatoren regelen nu het faillissement van DSB. De vraag was zij niet te hardhandig te werk gingen. Twee gezinnen dreigden deze week namelijk hun huis uit te worden gezet omdat ze een betalingsachterstand hadden.

De PvdA-fractie wil niet dat mensen zomaar hun huis uit kunnen worden gezet. Woordvoerder Mei Li Vos: 'Eerst moet er duidelijkheid komen over normale afbetalingsregelingen. De curatoren moeten wel menselijk omgaan met DSB-gedupeerden, zeker omdat er nog onderzoek gaande is of DSB deze mensen wel de juiste producten heeft verkocht.'

Minister Bos heeft gesproken met de curatoren en hen gevraagd niet tot huisuitzettingen over te gaan. Dat hebben de curatoren toegezegd.

Volgende week is er een gesprek met alle stichtingen die opkomen voor de belangen van gedupeerden. De verwachting is dat er dan een regeling komt waardoor mensen hun schulden kunnen afbetalen, maar wel op zo'n manier dat de afbetaling redelijk is in verhouding tot hun inkomen.

Vos: 'Er lag al een voorstel voor een regeling van de financiële ombudsman. Het lijkt mij het best dat de curatoren die regeling als uitgangspunt nemen. Dat is goed voor de gedupeerden en maakt ook de hypotheekportefeuille weer aantrekkelijker voor een andere bank om over te nemen.'