Gemeente Coevorden

Gemeenten en waterschap maken ruimte voor water

Waterschap Velt en Vecht en de gemeenten Emmen, Coevorden, Hardenberg en Ommen gaan zich samen inzetten voor een klimaatbestendig watersysteem. Tussen nu en 2020 worden allerlei ingrepen gedaan om knelpunten op te lossen. Onder meer is afgespro-ken ruimte voor 12 miljoen kubieke meter water te creëren en te vinden. De afspraken zijn vastge-legd in het Lokaal Bestuursakkoord Water. Het akkoord is op maandag 26 oktober ondertekend door bestuurders van de betrokken overheden.

Waterschap Velt en Vecht investeert de komende twintig jaar ongeveer honderd miljoen euro in een klimaatbestendig watersysteem. Het waterschap gaat onderhoudspaden bij sloten en kanalen verlagen waardoor deze onder water kunnen komen te staan bij hoogwater. Ook worden gebieden geschikt gemaakt voor noodberging. In geval van nood kunnen dergelijke gebieden gecontroleerd onder water worden gezet, zodat overstromingen verder stroomafwaarts worden tegengegaan. Gebieden die van nature laag liggen, worden zo ingericht dat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden water vast te houden. Beken die vroeger zijn gekanaliseerd, mogen weer vrij kronkelen in een breder winterbed. Daar waar mogelijk zullen ingrepen gecombineerd worden met investeringen in een fraaiere natuur en een betere leefomgeving. De betrokken gemeenten gaan ervoor zorgen dat de benodigde ruimte voor water in het ruimtelijk beleid wordt verankerd.

Deze maatregelen zijn nodig vanwege de klimaatverandering en het toenemende risico op overstromingen. In Nederland wordt er rekening mee gehouden dat de temperatuur tussen nu en 2050 met minstens 2 graden Celsius stijgt. De winters worden natter en de zomers droger en als het regent, kan er in korte tijd enorm veel neerslag vallen. Het waterschap heeft onderzocht of alle sloten, beken, kanalen, vijvers en de Vecht al dat extra water aankunnen. Wat blijkt is dat in de toekomst niet kan worden voldaan aan normen die landelijk zijn gesteld.

Met de uitvoering van de afspraken in het Lokaal Bestuursakkooord Water, is het gebied van Velt en Vecht tot 2050 voldoende beschermd tegen overstromingen op basis van de huidige klimaatvoorspellingen.