Gemeente Dongen ´Een leven lang s Gravenmoer´

Publicatiedatum: 5-11-2009

Onder het mom van 'Een leven lang 's Gravenmoer' heeft wethouder Joop Velthoven woensdag 4 november de eerste steen gelegd ter gelegenheid van de nieuwe woonzorgvoorziening in 's Gravenmoer. De belangstelling was groot; ook oud-burgemeester van 's Gravenmoer Frans Mostert woonde de handeling bij.

Bij het leggen van de steen kreeg wethouder Joop Velthoven hulp van de heer Broeders en mevrouw Kielen, twee bewoners van het huidige 's Gravenhoven. En dat verraste hem: "Ik weet nog dat mevrouw Kielen in 1977 bij de geboorte van onze oudste dochter onze kraamhulp was. Zij maakte stevige maaltijden klaar om mij op de been te houden. Ik kon me toen en nu geen betere hulp wensen."

Draagvlak
In de Hoofdstraat, de Kerkebosdreef en s Gravenhoven in s Gravenmoer transformeert Slagenland Wonen 34 bestaande woningen tot een complex van in totaal 50 woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Ook worden zorg- en welzijnsfuncties en een ontmoetingsruimte gerealiseerd. Dat er draagvlak was voor dit concept, bleek al na onderzoek in 2001, dat we later hebben vertaald in onze Wonen-Zorgvisie. Samen met Slagenland Wonen toen nog Volksbelang hebben we dit bijzondere plan kunnen ontwikkelen, aldus wethouder Joop Velthoven. Wethouder Joop Velthoven kreeg hulp van mevrouw Kielen en de heer Broeders.

Voorzieningen
In de nieuwe woonzorgvoorziening krijgen bestaande functies een plek: de geldautomaat, de boekenautomaat, apotheek, thuiszorg, bloedprikdienst en maatschappelijk werk. De diensten zijn beschikbaar voor de bewoners van de woonvoorziening en voor andere bewoners van ´s Gravenmoer. Verder komt in dit project - op de locatie van de Rabobank aan de Hoofdstraat - een blokje van vier koopwoningen.

Architectuur
Slagenland Wonen heeft na een prijsvraag architecten Hans Marquart en Roland Vereijken geselecteerd voor de ontwerpen. Het ontwerp aan de Hoofdstraat kenmerkt zich door de statige uitstraling. "Dat was ook de opdracht", aldus directeur Sander Kock. "De Hoofdstraat in ´s Gravenmoer heeft een hoge kwaliteit, met prachtige oude panden. Daar moest het ontwerp zich in voegen."

Goede maat
Bij de gemeente Dongen werden de eerste plannen in 2003 enthousiast ontvangen. Wethouder Joop Velthoven: "Het is net de goede maat om dit te doen. Veel ´s Gravenmoerenaren hebben hier naar uit gekeken. Ouderen verlaten het dorp met pijn in het hart. Dankzij het nieuwbouwproject kunnen zij straks ook hun laatste levensjaren doorbrengen in ´s Gravenmoer. Tel daarbij op de supermarkt die Slagenland Wonen enkele jaren geleden mede heeft gerealiseerd en de nieuwbouw die volgend jaar van start gaat op het voormalig Cebeco-terrein: twee ontwikkelingen die enorm bijdragen aan de leefbaarheid. Je kunt een leven lang wonen in ´s Gravenmoer."

Laat ze beginnen
Dat bewoners enthousiast zijn merk je aan de reacties, alus Joop Velthoven: "Tijdens informatieavonden hoorden we vooral ´laat ze beginnen´. Logisch, want een projectduur van vier tot zes jaar is in dat stadium van het leven lang."
Sander Kock: "Tijdens de bouw wonen de bewoners in een tijdelijke woning. Dat is best ingrijpend. Daarom hebben wij individuele huisbezoeken afgelegd. De mensen werken heel goed mee en zijn bijzonder geïnteresseerd in de voortgang." Terugkijkend stelt Kock dat het een project van lange adem is geweest. "En we zijn er natuurlijk nog niet. Maar wat we tot nu toe hebben kunnen realiseren is mede gelukt door de goede samenwerking met de gemeente, die op de juiste momenten smeerolie in de machine heeft gedaan. Voor de winstgevendheid doen we het niet. We voelen ons betrokken bij het dorp en willen ouderen de zorg bieden die ze nodig hebben."