Prijzen voor beste bijdrage vakgebied geo-engineering

05/11/2009 22:25

Deltares

Rotterdam, 5 november 2009. Niet iedereen in deze wereld is zich bewust van de bijzondere eigenschappen die onze ondergrond als bouwmateriaal heeft. Om dit besef te stimuleren en diegenen te belonen die aan deze bewustwording bijdragen, reikten kennisinstituut Deltares en KIVI-NIRIA Geotechniek vandaag tijdens de Geotechniekdag in Rotterdam de Keverling Buisman Prijs 2009 uit.

Wetenschappeljke publicaties

De Keverling Buisman Prijs, vernoemd naar de grondlegger van de grondmechanica in Nederland, is een jaarlijkse prijs en kent drie categorieën. Als eerste de categorie 'wetenschappelijke publicaties'. Dit zijn artikelen van Nederlandse en Belgische auteurs in de internationale wetenschappelijke literatuur. De tweede categorie is 'geo-engineering voor een breed publiek'. Dit zijn de populairwetenschappelijke artikelen in de Nederlandse landelijke dagbladen en de populaire pers. De derde en laatste categorie is die van Jong talent. Hieronder vallen de beste afstudeerders aan TU's en Hbo-instellingen.

Beste wetenschappelijke publicatie

Juryvoorzitter ir. Mandy Korff van Deltares, vicevoorzitter van Kivi-Niria Geotechniek, reikte de prijzen uit. In de categorie: 'wetenschappelijke publicaties' waren de criteria: wetenschappelijk vernieuwend, maatschappelijke impact en helderheid van de presentatie. De winnaar in deze categorie was het artikel van Piet Meijers, Maarten de Groot, Piet Lubking en René Thijssen over 'het Gedrag van zand onder cyclische belasting'. Dit state-of-the-art artikel kent belangrijke toepassingsmogelijkheden en is behalve praktisch toepasbaar ook nog eens helder en toegankelijk beschreven. Het lastige onderwerp van cyclische belastingen wordt met voorbeelden uitgewerkt en met effectieve illustraties ondersteund. Dit artikel geeft mooi aan dat we in Nederland een herkenbare trackrecord hebben voor wat betreft het rekenen met dynamische en cyclische belastingen uit de wereld van de waterbouw en verweking van zand en dat deze kennis algemeen beschikbaar is door deze Nederlandse publicatie.

Breed publiek

De categorie: 'geo-engineering voor een breed publiek' richt zich op artikelen in landelijke (dag)bladen. Criteria waren: een duidelijke uitleg voor een breed publiek, technisch correcte weergave en een positieve bijdrage aan het imago van het vakgebied. De prijs is uitgereikt aan journalist Ad Tissink voor zijn serie artikelen in het Parool over fundamenten van een stad. Tissink beschrijft een uitgebreide serie van aspecten die gerelateerd zijn aan de ondergrond. Behalve dat de serie interesse wekt in de bodem en bouwwerkzaamheden is deze helder geschreven met een goede technische onderbouwing en diepgang. Er is ook aandacht voor de mensen achter de onderwerpen. De serie levert een positief beeld van het vakgebied.

Jong Talent

Afstudeerders van universiteiten en hogescholen kwamen in aanmerking voor de prijs voor 'Jong Talent'. Hierin werd beoordeeld op originaliteit en creativiteit, helderheid en inzicht in de maatschappelijke relevantie. De prijs ging naar Bart Jan van Eijk en Marnix Gallegos Ruiz met hun onderzoek 'Grondkering ten behoeve van sluitvoeg bouwkuip Voorplein met afzinktunnel Amsterdam CS'. Zij beschrijven de technische uitdaging van het bouwen onder het Centraal Station in Amsterdam. De jury is van mening dat het formuleren van een onderzoek in een dergelijk complex project zeer nuttig is en een stimulans geeft om in het vakgebied actief te zijn. Het afstudeerwerk geeft een originele en vooral relevante uitwerking van het probleem.

Samenstelling van de jury

De jury van de Keverling Buisman Prijs 2009 bestaat uit vertegenwoordigers van de organisaties: Deltares, de TU Delft, KIVI Geotechniek, Rijkswaterstaat, Gemeentewerken Rotterdam en BAM Infra en WTCB België.

Keverling Buisman

Keverling Buisman was in 1934 (precies 75 jaar geleden) de oprichter van het Laboratorium voor Grondmechanica te Delft (nu Deltares). Keverling Buisman ontwikkelde mee aan de eerste Nederlandse celproeven, de sondering en de Begemannboring. Al op het eerste congres van de internationale grondmechanici in 1936 werd door prof. ir. Keverling Buisman een belangrijk aandeel in de publicaties geleverd. Zijn boek 'Grondmechanica' uit 1940 neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Nederlandse grondmechanica in.

De prijs

De drie prijswinnaars zijn beloond met ieder een cheque van 1000 euro.

Tot en met 2008 werd de Keverling Buismanprijs uitgereikt onder de naam GeoOscars.





http://www.deltares.nl