Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Water voorheen en later

Publicatiedatum : 28 september 2009

Stormen zijn van alle tijden.

Op 6 en 20 november houdt onze historicus Diederik Aten in bezoekerscentrum De Breek, Etersheimer Braakweg 5 in Etersheim een lezing over de historische achtergronden van actuele waterproblemen.

Zwakke schakels, ruimte voor water

De waterstaat is de laatste jaren voortdurend in het nieuws. In Noord-Holland keren twee onderwerpen steeds terug. Allereerst trekt het gestage afschuren van de zanderige duinenkust veel aandacht. `Zwakke schakels' in de kustlijn moeten worden aangepakt om ons voor te bereiden op de verwachte extra snelle zeespiegelstijging. In de polders is ook het nodige aan de hand. De klimaatverandering zal leiden tot méér neerslag in korte tijd. Om al die regen te kunnen bergen is extra `ruimte voor water' nodig.

Voorgeschiedenis

Beide hedendaagse problemen hebben echter een heel lange voorgeschiedenis. In de loop der tijd is de kust ettelijke kilometers afgeschuurd. Dorpjes als Huisduinen, Callantsoog en Petten zijn diverse malen afgebroken en landinwaarts weer opgebouwd omdat de zee te dichtbij kwam. In Egmond aan Zee stond in 1717 de kerk aan het strand. De toren stortte in 1741 na een storm in.

Te weinig `ruimte voor water' hebben we eigenlijk al sinds ongeveer 1650. Toen waren alle grote meren als de Beemster, Schermer en Purmer drooggemaakt. Er bleef alleen een krap stelsel van kanalen over en daar pompten alle poldermolens het overtollige water in. Overstromingen en dijkdoorbraken waren het gevolg.

Tijdens de lezing volgen we het natte waterspoor van het verleden naar het heden en de toekomst op de voet aan de hand van een keur van oude kaarten en prenten.

Stamppot

Op beide avonden begint de lezing om 20.30 uur. Voorafgaand aan de lezing kunt u om 19.00 uur een stamppotmaaltijd genieten. De kosten bedragen EUR 9,50 voor de maaltijd en EUR 5,-- voor de lezing. U kunt zich aanmelden via info@debreek.com of 0299-403316.