Operatie Muziektheater: drie debatten over de toekomst van een genre

19/10/2009 13:05

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Gevestigde en jonge opera- en muziektheatermakers gaan met elkaar in gesprek over de rol die gezelschappen, productie- en operahuizen zouden moeten en kunnen spelen als het gaat om het realiseren van muziektheaterproducties van de aanstormende generatie.

Dit debat,op vrijdag 6 november om 16.00 uur in het Akademietheater in Utrecht tijdens YO! Opera Festival, is het eerste in een reeks van drie openbare debatten die het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ (NFPK+), Theater Instituut Nederland (TIN) en Muziek Centrum Nederland (MCN) gezamenlijk organiseren onder de titel 'Operatie Muziektheater over de toekomst van een genre'.

Componist Paul Oomen opent het eerste debat waarbij hij een ideaalbeeld schetst van het muziektheater in Nederland in 2024. Daarna gaat Lex Bohlmeijer in gesprek met de nieuwe generatie over het realiseren van hun dromen en de rol die de productiehuizen en de grote operahuizen en theatergezelschappen daarin kunnen of zouden moeten spelen. Gesprekpartners zijn jonge makers als componist Thomas Myrmel, regisseur Robert Nemack, violiste Rosa Arnold, zangeres Caroline Cartens en de musici van Touki Delphine. Ook de 'gevestigde orde' komt aan het woord. Aanwezig zijn onder andere Guus Mostart (intendant Nationale Reisopera), Marc van Warmerdam (algemeen directeur Orkater), Miranda van Kralingen (artistiek leider Opera Zuid), Guy Coolen (algemeen directeur en artistiek leider Muziektheater Transparant Antwerpen) en Koen van Dijk (artistiek leider M-Lab).

Het tweede debat op woensdag 20 januari 2010, in het Koninklijk Conservatorium Den Haag, gaat over het uitbreiden van speelmogelijkheden, marketing en publieksbereik in het muziektheater. In het laatste debat op vrijdag 28 mei 2010, in samenwerking met de Operadagen Rotterdam, staan de artistiek-inhoudelijke ontwikkelingen in het muziektheater centraal. Alle debatten starten om 16.00 uur.

Operatie Muziektheater

vrijdag 6 november 2009 om 16.00 uur

Akademietheater I Janskerkhof 17/18 I Utrecht

Aanmelden kan per email: a.simeone@nfpk.nl





http://www.nfpk.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties


Nederland Fonds voor Podiumkunsten